446 skibe skrottet på strande i Sydøstasien
2020 blev endnu et beskidt og blodig år på strandene i Sydøstasien, hvor 446 store skibe - svarende til 90 procent af den globale ophugning målt i GT - blev skrottet på beachingværfter i Indien, Bangladesh og Pakistan. Det viser en ny opgørelse fra NGO Shipbreaking Platform.
Arkivfoto.
I Bangladesh mistede mindst 10 personer ifølge NGO’en livet i forbindelse med skrotning på strandene, mindst 14 blev alvorligt kvæstede. Der er ingen tilgængelige tal fra Indien og Pakistan.
Ud over de menneskelige omkostninger førte skrotningerne til udledning af en lang række giftige stoffer som cadium, bly, asbest og kviksølv.
”Det er en skandale at love og bestemmelser, der tager sigte på at beskytte mennesker og miljøet, tilsidesættes når langt hovedparten af skibene skrottes”, siger Ingvild Jenssen, Executive Director og grundlægger af NGO Shipbreaking Platform.
Grækenland topper listen over lande der skrotter skibe på beachingværfter i Sydøstasien. 48 græske skibe blev i 2020 skrottet på strandene - primært i Bangladesh og Pakistan.
Skrotmodne skibe har det ifølge NGO Shipbreaking Platform med at skibe flagstat. Således peger Ingvild Jenssen på, at rederier hjemmehørende i EU og EFTA ejer 40 procent af verdens skibe, men at kun 5 procent af verdens skibe stadig er indregistreret i disse lande når de skal skrottes.
Sydkoreanske Polaris Shipping topper listen over rederier der har skrottet flest skibe på strandene i 2020, sammenlagt 11 skibe.
Men også Berge Bulk, Costamare, Eurobulk, Evergreen, K-Line, Maersk, Swire & Sons og Teekay sendte I 2020 skibe til beachingværfter i Sydøstasien.
Kilde: NGO Shipbreaking Platform