Vestas i finsk mia-konflikt om russiske møller

Vestas´ politik om at stoppe alle aktiviteter i Rusland har sendt den danske vindgigant i en voldgiftssag med det statsejede finske energiselskab Fortum, der risikerer at koste Vestas 1,5 mia. kr. Sagen handler om fire vindmølleparker, som Vestas skulle bygge for Fortum i Rusland.

Henrik Andersen, CEO i Vestas: "Man kan ikke både være i EU, være i Nato og så samtidig også tilgodese russerne med kritisk infrastruktur.".

“Jeg håber ikke længere, at der er nogen i den vestlige verden, der mener, man skal fortsætte sine aktiviteter i Rusland. Det tror vi ikke på, og vi tror bestemt ikke på, at vi skal deltage i aktiviteter i Rusland, som enten styrker deres energiforsyning eller kan bruges elektronisk i andre dele af den russiske krigsmaskine,” siger Henrik Andersen, CEO i Vestas til DR.

Vestas indgik i september 2021 aftalen med Fortum om bygningen af de fire vindmølleparker i Rusland, men efter den russiske invasion af Ukraine trak det danske selskab sig

ud af landet. Samtidig blev der fra EU´s side indført sanktioner mod Rusland på energisektoren.

Derfor mener Vestas sig ude af stand til at overholde kontrakten uden at bryde EU-sanktionerne - og Vestas-direktøren forstår ikke den finske stat, der er hovedaktionær i Fortum:

“På et eller andet tidspunkt bliver man nødt til at træffe en beslutning. Man kan ikke både være i EU, være i Nato og så samtidig også tilgodese russerne med kritisk infrastruktur. Der bliver én af de tre, som man bliver nødt til at vælge fra,” siger Henrik Andersen ifølge DR.

Vestas har nu bedt det danske Udenrigsministerium om at gå ind i sagen for at lægge pres på det statsejede finske selskab.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen bekræfter overfor DR, at det er en sag, der diskuteres på allerhøjeste niveau. finnerne.

Men den foreløbige tilbagemelding fra finsk side er, at de betragter det som en sag mellem to virksomheder, der skal løses efter vilkårene i kontrakten, oplyser Udenrigsministeriet til DR.

Kilde: DR.

Artikler

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Verdens første selvsejlende, elektriske færge er sat i drift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil teste biobrændstof til tog

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

DSV køber el-lastbiler finansieret af intern CO2-afgift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Rederier: Global klimaafgift bør gå til u-lande

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Terntank og Kongsberg hædret på Nor-Shipping med Next Generation Ship Award

08.06.2023|Maritimedanmark.dk

Hurtigruten afslører koncept for batteri- og vinddrevet krydstogtskib

Copyright 2023