Vækstpotentiale i den maritime industri
Trods udfordringer med lav vækst i den internationale handel og lav oliepris forventer Danske Maritime, at den maritime industri og værfterne har udsigt til vækst. Men det kræver rammevilkår, så virksomhederne kan konkurrere mere lige på det globale marked, lyder det fra brancheorganisationen.
”Desværre er den globale konkurrence ikke lige for alle, for det danske system lever i en glaskuppel”, skriver adm. direktør Jenny N. Braat og formand Thomas S. Knudsen i forordet til Danske Maritime årsberetning, som udkommer på årsmødet den 20. april.
Den maritime industri har udsigt til vækst fremover, selvom 2015 blev året, hvor de lave oliepriser sammen med øget protektionisme for alvor fik tag i det maritime marked. Den maritime industri og værfterne har 43.000 ansatte og en produktionsværdi på 91 milliarder kroner.
Væksten vil komme i form af øgede krav til skibsfarten om miljø (svovl, kvælstof, CO2, brændstof og ballastvand) og sikkerhed, som den danske maritime industri er eksperter i samtidig med, at der sejler en historisk stor flåde på 100.000 store skibe, som skal vedligeholdes og opjusteres til nye krav.
Men Danske Maritime efterlyser bedre rammevilkår. Jenny N. Braat og Thomas S. Knudsen efterlyser blandt andet finansieringsvilkår, håndtering af offentlige udbud og skatteordninger som i de lande, de danske maritime virksomheder konkurrerer med.
”Nye beregninger viser, at de samlede skatter fra den maritime industris virksomheder og medarbejdere beløber sig til 6,9 milliarder kroner. Men vækst og beskæftigelse i Danmark er afhængig af de rette rammevilkår, og er de ikke til stede, vil væksten og beskæftigelsen i stedet stige i verden omkring os”, siger Jenny N. Braat.
Kilde: Danske Maritime