Triton samler videnskabelig guldgrube op
Inspektionsskibet Triton hjalp sidst i maj canadiske forskningsfolk med at finde to målestationer, der blev placeret på havisen i det nordøstlige Canada i sommeren 2016. De er siden drevet op mod 8.000 kilometer på havisen via Nordpolen og ned langs den grønlandske østkyst.
Første besætning på inspektionsskibet Triton patruljerede sidst i maj østkysten af Grønland langs polarisen, der har bevæget sig med havstrømmene, langs kysten fra Nordpolen.
Under patruljen blev Triton forespurgt af de canadiske myndigheder, om besætningen kunne assistere med at opsamle de to målestationer, som en del af den polare forskning.
Målestationer er igennem det seneste år drevet med polarisen på hver deres isflage nord om Grønland over Nordpolen og ned langs Grønlands østkyst. Målestationerne har derved bevæget sig flere tusinde sømil, imens de passivt har foretaget målinger af blandt andet havstrømmene.
Målestationerne var hver især forsynet med en GPS-sender, så forskerne kunne følge med i, hvor de befandt sig og derved dirigere Tritons (og søværnets sidste) Lynx helikopter i den rigtige retning. Begge målestationer blev lokaliseret 24. og 25. maj og opsamlet og er nu på vej tilbage til deres ejere i Canada.
Mandskab fra Triton blev hoistet ned fra skibets Lynx helikopter for at samle målestationen op. For de canadiske videnskabsfolk fra Geological Survey of Canada kommer målestationernes data fra deres ni måneder lange arktiske rejse til at give masser af ny viden bl.a. om den arktiske havbund.
Kilde: Forsvaret