Esbjerg-virksomhed er grøn foregangsvirksomhed indenfor skibsophugning

Der skal ikke gå noget til spilde, når et skib skal hugges op. Det har været mantraet for Smedegaarden A/S, siden virksomheden blev stiftet i 1962 af Henning Smedegaard. Virksomheden hører i dag til blandt frontløberne inden for bæredygtig recycling af skibe i EU. Der skal ikke gå noget til spilde, når det skib skal hugges op. Det har været mantraet for Smedegaarden A/S, siden virksomheden blev stiftet i 1962 af Henning Smedegaard. Virksomheden hører i dag til blandt frontløberne inden for bæredygtig recycling af skibe i EU.

De udtjente gamle isbrydere ligger nu og venter op at blive dekontamineret og strippet for alt – og siden klippet i småstykker hos Smedegaarden A/S i Esbjerg.. Foto: Smedegaarden A/S

Der kommer heller til ikke at gå noget til spilde, når Smedegaarden A/S nu går i gang med at demontere og recycle de to gamle danske isbrydere, der er købt af Esbjerg-virksomheden, forsikrer Morten Smedegaard, der er direktør og medejer af virksomheden.

Men opgaven med Danbjørn og Isbjørn er alligevel lidt anderledes og tager længere tid end normalt.

“Det skyldes dels, at der er asbest i skibet, som vi lejer vi en underleverandør til at tage sig af. Dels at skibet indeholder mange gamle effekter som f.eks døre og møbler, som der er stor interesse for,” fortæller Morten Smedegaard.

Derfor har Smedegaarden sat 10-11 måneder af til opgaven.

“Det forventer vi ikke, vi skal bruge. Det er vanvittig lang tid i forhold til skibenes størrelse.

Normalt tager det tre uger at fjerne alt udstyr, tømme og rense alle rør og tanke og strippe et skib af den størrelse ned til stålet.

Derefter klipper vi det i mindre stykker på 6 uger,” 

 Og størrelsen af de to nu 50 år gamle isbrydere, der var forsøgt solgt i årevis, inden Smedegaarden vandt udbuddet, er ikke noget at tale om. De er på hver 3.000 GT.

“Vi har taget skibe ind op til 80.000 GT,” siger Morten Smedegaard

Smedegaardens haller vidner om, at alt, hvad der kan genbruges, bliver søgt genbrugt. Hylderne er fyldt med alt fra kaptajnsstole til brugte motorer. Tænk på en del til et skib. Og du kan med stor sandsynlighed finde den hos Smedegaarden, der i dag drives af Henning Smedegaards tre sønner, Morten, Eddie og Klaus. 

Virksomheden beskæftiger ca. 40 medarbejdere.

“Det er ikke så mange, men de er ekstremt dygtige. De fleste har været her i mange år og de får derfor også ideer til, hvordan vi kan gøre tingene smartere til gavn for både miljøet og økonomien,” siger Morten Smedegaard.

Genbrug og miljørigtig genanvendelse - eller ophugning - af skibe har fået stadig større fokus. Og de skibsredere, der fortsat sender de fleste af deres skibe til ophugning på de berygtede strande i Alang, hvor miljøsvineri og arbejdsulykker hører til dagens (u)orden, må tåle heftig kritik fra miljøorganisationer. 

Den norske skibsreder, der ejede det udtjente Tide Carrier måtte - som en af de første i verden - i fjor afsone en fængselsdom på seks måneder for sit forsøg på at sende skibet til ophugning på strandene ved Gadani i Pakistan i strid med norsk lovgivning.

Fornylig blev den såkaldte Hong Kong konvention om ophugning af skibe langt om længe ratificeret, men set fra Esbjerg spiller den ikke nogen rolle. EU-reglerne for ophugning er langt mere omfattende - og dem retter Smedegaarden sig efter.

“Sådan har vi altid gjort det. Vi skulle ikke lave noget om, da reglerne blev indført,” siger Morten Smedegaard, der selv er medstifter af ESRA - European Ship Recyclers Association - der har recycling-værfter fra EU-landene som medlemmer.

Tyrkiske værfter er en konkurrent på markedet, men dem vil ESRA ikke tage ind som medlemmer.

“Vi ønskede at lave en organisation for dem, der virkelig gør det miljømæssigt korrekt og overholder reglerne. Og det gør de tyrkiske værfter ikke. Derfor ønsker vi ikke at blive sidestillet med dem,” siger Morten Smedegaard.

Virksomhedens bæredygtige måde at ophugge og genbruge materialerne fra et skib på har ifølge direktøren betydet, at EU har henvist til Smedegaarden “mange gange”, når andre virksomheder skulle indrette deres recycling-værfter.

“Vi er en lille virksomhed, men vi må jo gøre noget rigtigt, for man kigger på os rundt omkring i verden”.

For nylig fik Smedegaarden således en henvendelse fra en global spiller “med flere hundredetusind ansatte”, der ville i gang med miljørigtig og sikker genanvendelse af skibe.

“Først troede jeg, at det var fup…. Men den var god nok. Og så blev jeg sgu lidt stolt og glad for, at et selskab - jeg må ikke sige hvem - ønsker at bygge et bæredygtigt og miljørigtig recycling værft, selv om de ikke er underlagt EU-reglerne. Og stolt over, at de vil søge rådgivning hos os,” siger Morten Smedegaard.

Men på den korte bane handler det om hands-on på arbejdet med de to isbrydere, der blev taget ud af drift for ti år siden og sidste gang brød is i vinteren 1995-96.

Smedegaarden vandt det internationale udbud, fordi de kunne betale mest for en recycling, der samtidig overholder alle miljø- og sikkerhedsregler. 

“Jeg vil sige det sådan, at fordi vi tager så meget ud til genbrug af maskineri, udstyr, interiør, elektronik og andre ting, kan vi få dækket meget af det ind, vi bruger ekstra på miljørigtig håndtering og recycling,” siger Morten Smedegaard.

Led – og du skal finde på lageret hos Smedegaarden A/S i Esbjerg. I hvert fald hvis det er brugte dele fra ophuggede skibe, du er ude efter.. Foto: Smedegaarden A/S

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Grøn recycling af skibe i Danmark

Danmark har i årevis haft en høj standard, når det gælder bæredygtig recycling af skibe. Blandt frontrunnerne er Smedegaarden i Esbjerg, der i disse dage går i gang med genindvindingen af de to gamle danske isbrydere. I Frederikshavn kan M.A.R.S værftet recycle de allerstørste skibe, men Danmark har også en virksomhed, der med en digital løsning vil skabe en mere bæredygtig industri med øget cirkularitet af materialer.

Mere fra...

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Dansk skib bordet af Greenpeace aktivister

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Ny bog: Vand under kølen - Et liv i Den Blå Verden

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Maersk indgår forlig med Evergreen

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Søfartens Ledere tager dom til efterretning

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Strandet gastanker blokerer for australsk gaseksport

29.11.2023Maritimedanmark.dk

By & Havn underskriver kontrakt om landstrøm

29.11.2023Maritimedanmark.dk

Kritisk infrastruktur i Østersøen beskyttes

29.11.2023Maritimedanmark.dk

Lederne Søfart taber sag i Arbejdsretten

Jobmarked

Se alle

MarineShaft A/S

Vi søger industritekniker

MarineShaft A/S søger snarest en erfaren industritekniker/maskinarbejder til vores maskinværksteder i Hirtshals.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MarineShaft A/S

Rejsemontør søges

MarineShaft er specialiseret i reparationer på ror og propellerudstyr for den kommercielle skibsbranche. Vi har travlt med mange spændende opgaver for vores kunder og søger derfor en erfaren og selvstændig rejsemontør, som selvsikkert kan hjælpe vores kunder med at løse opgaven.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MarineShaft A/S

Erfaren svejsespecialist søges

MarineShaft søger en dygtig svejser

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MARPRO Search & Selection

Project HSEQ Manager - Rohde Nielsen

Are you a seasoned HSEQ professional with a passion for driving excellence in Health, Safety, Environmental and Quality practices? Rohde Nielsen is expanding its HSEQ department, and they want you to be a part of their dynamic team in Copenhagen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Marine Superintendent - Rohde Nielsen

Are you an experienced maritime profile looking for a shore-based position, where you can work in close co-operation with the crew on the highly specialized vessels? On behalf of Rohde Nielsen, MARPRO is looking for a Marine Superintendent to the office in Grenå.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Kalundborg kommune

Navigatør til Sejerøbugtens færger

I forbindelse med en omstrukturering af færgedriften og etablering af et rederi søger Sejerøbugtens færger en skibsfører til at deltage i dette spændende arbejde. Her vil man få stor indflydelse på sin egen hverdag i et samspil med andre gode kollegaer.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

20.12.2023

Kalundborg kommune

Maskinchef til Sejerøfærgen

I forbindelse med en omorganisering af færgedriften søges en maskinchef til Sejerøfærgen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

20.12.2023

ClassNK (Nippon Kaiji Kyokai)

Class/Marine Surveyor

ClassNK (Nippon Kaiji Kyokai) is an international classification society with head office in Tokyo, Japan.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

21.12.2023

Fjord Line Danmark

2. Mester

Fjord Line søger netop nu kandidater til en fast stilling som 2. mester i maskinen ombord.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.11.2023

Events

Se alle

Copyright 2023