Sverige vil forbyde sandsugning i Øresund
Flere svenske myndigheder er bekymret over den intensive indvinding af råstoffer, der har fundet sted i Øresund. Nu vil den regionale myndighed Länsstyrelsen Skåne have forbud mod sandsugning i hele Øresund.
”Man bliver nødt til at tænke på det unikke dyreliv i sundet, der er opstået efter forbuddet mod bundtrawl i 1932. Derfor bør der være et forbud mod at indvinde råstoffer i hele Øresund”, siger Charlotte Carlsson, marinebiolog i Länsstyrelsen Skåne til Frederiksborg Amts Avis.
Sverige har forbud mod råstofudvinding i Øresund og det mener både Länsstyrelsen og Naturvårdsverket, der svarer til Naturstyrelsen i Danmark, også der bør være på den danske side af grænsen, da sandsugning tæt på den svenske grænse kan påvirke hele sundets dyre- og planteliv.
Det er Naturstyrelsen dog ikke enig i, men man erkender, at sandsugning tæt på svensk farvand kan give utilsigtede problemer i nabolandet og at man er parat til at undersøge sagen.
”Vi er opmærksom på eventuelle grænseoverskridende påvirkninger, og vi har også en dialog i gang med de svenske myndigheder, men for os er det nyt, at de er bekymrede for sandsugningen i Øresund. Med de nuværende regler på området er det dog ikke muligt at forbyde sandsugning i hele Øresund. Det er et politisk spørgsmål”, siger kontorchef i Naturstyrelsen Lisbet Ølgaard.
Havbiologer, lystfiskere, erhvervsfiskere har længe protesteret mod overdreven sandsugning og ødelæggelse af Øresunds vigtigste fiske- og yngleområder, Disken, Lappegrunden og Tårbæk Rev. De mener, at sandsugningen i Øresund har taget overhånd.
Desuden er det flere gange konstateret, at der er indvundet betydeligt større mængder end der var givet tilladelse til. Kritikere mener at kontrollen med fartøjerne og de indvundne mængder er alt for ringe fra de danske myndigheders side.
Indvindingen af sand i den danske del af Øresund er ifølge Naturstyrelsens tal vokset voldsomt de seneste år. I 2011 blev der indvundet cirka 19.100 m3, i 2012 cirka 73.000 m3 og alene i de første ni måneder i 2013 hele 187.000 m3, altså næsten ti gange så meget som i hele 2011.
Kilde: Frederiksborg Amts Avis.