Stort forlis i Danmarkshistorien overses

Nationalmuseet åbner sin udstilling med nye danefæ den 30. januar. Her indgår genstande fra det store forlis ved Sose Odde ved Arnager på Bornholm, som næsten ingen kender til. Forliset af 15 skibe i 1678 kostede mindst 1.000 svenskere livet.

Foto: Strandingsmuseet, Thorsminde.

”Et efter et bragede skibene op på stenrevet udfor Arnager. Reelt ved vi ikke hvor mange, der omkom, men det var rigtigt mange. Derimod ved vi, at flere tusinde overlevede forliset og kom i land”, fortæller museumsinspektør Jakob Seerup fra Orlogsmuseet, der er en del af Nationalmuseet.

En mørk decembernat i 1678 sejlede en konvoj på 15 svenske skibe med frigivne krigsfanger fra Tyskland til Sverige. Skibene kom imidlertid ud af kurs og sejlede for langt østpå. Konvojens forreste fartøj opdagede, at man var for tæt på land og ændrede kurs, men det nåede de efterfølgende skibe ikke.

En del af lasten fra de forliste skibe blev bjærget kort efter forlisene. Der findes jævnligt genstande af dykkere, her iblandt de to sølvbægre og tre sølvskeer, der nu indgår i Nationalmuseets udstilling. Men der ligger stadig meget på havbunden.

Nationalmuseet viser løbende en række af de fund, som især amatører gør med deres metaldetektorer. Der er tale om genstande fundet over hele landet - og i havet - og de kan både bestå af metal, rav, ben og sten. Den 30. januar åbner Nationalmuseet sin nyeste udstilling med de senest fundne danefæ.

Grunden til, at der ikke har været særlig omtale af forlisene skyldes måske, at der ikke var tale om et søslag, hvor danske skibe sænkede de svenske og at svenskerne ikke ligefrem praler med at de mistede 15 skibe og over 1.000 mand.

”Forliset skete godt nok i forbindelse med den anden skånske krig, men der var ikke tale om et slag, hvor danske skibe havde slået de svenske skibe. Derfor kan danskerne ikke prale med det. Omvendt har svenskerne ikke meget at være stolte af, for der var tale om et nederlag oven på et nederlag. Derfor er forliset nok mest blevet tiet ihjel i eftertiden”, sigermuseumsinspektør Jakob Seerup fra Orlogsmuseet, der er en del af Nationalmuseet til DR/Bornholm.

Det forlis, der har krævet flest menneskeliv i dansk farvand, er dog nok forliset juleaftensdag 1811, hvor to engelske krigsskibe strandede ud for tangen ved Thorsminde på den jyske vestkyst. Skibene var en del af den engelske Østersøflåde og på vej hjem til England, da de løb ind i en orkan.

HMS Defence gik hurtigt ned, mens HMS St. George holdt stand til julenat. Her må det store krigsskib overgive sig til de rasende bølger. Næsten 1400 mand omkom i havet, kun 17 når levende i land.

Kilde: DR/Bornholm/Redaktionen

Relateret indhold

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Så stor er tunnelfabrikken ved Rødbyhavn

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Iver Huitfeldt træner i Det Røde Hav

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Inspektionsfartøjer tilbage på havet

19.03.2024Maritimedanmark.dk

Rigsfællesskab vil pause dybhavsminedrift

19.03.2024Maritimedanmark.dk

På ekspedition med all-inclusive

10.03.2024Maritimedanmark.dk

Maersk Welkin nu på svenske hænder

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle