Stiv kuling skal drive grønne skibe
Om få år vil strøm fra vindmøllerne på havnen i Hvide Sande - om alt går vel i et nyt ShippingLab støttet projekt - blive omdannet til brint, der via en brændsels-celle kan levere motorkraft til den lokale sandsuger. Men ambitionerne er meget større.
Målet med det nye projekt er at gøre brint kommercielt bæredygtigt indenfor skibsfart generelt gennem et godt lokalt demoprojekt, ny teknologi og en god portion papirarbejde, skriver ShippingLab i en pressemeddelelse.
Det er selve udviklingen af det nye brændselscellemodul og det nødvendige udstyr ombord, som har opnået støtte fra ShippingLab. Bag projektet står Hvide Sande Shipyard, Ballard Power Systems og Odense Maritime Technology (OMT), som nu er i fuld gang med at undersøge, hvordan de eksisterende erfaringer med brint-brændselsceller kan bruges på skibe.
“Der er stor forskel på at køre på brint igennem byen med Linje 10 og på at bringe samme power system ombord på et skib til bølgeskvulp og understrøm. Dels er der vejret og påvirkning fra vand og salt, og samtidig skal systemet både kunne klare fremdriften af skibet og øget arbejdseffekt, når skibet ligger stille og graver. Det har vi udviklet en god løsning til, og samspillet i ShippingLab med de maritime eksperter er helt afgørende for at få prøvet tingene af i praksis og finde ud af hvad der rent faktisk virker bedst til søs. Ikke alle grønne typer brændstoffer vil egne sig til alle typer skibe, så vi ser frem til at få en god, fælles erfaring med brint“, siger Kristina F. Juelsgaard, som er Business Development Director hos Ballard Power Systems Europe.
Hos Hvide Sande Shipyard glæder administrerende direktør Carl Erik Krististensen sig over, at et lokalt behov for en større, stærkere og mere moderne dredger samtidig kan danne grundlag for et – måske – epokegørende grønt projekt. Det helt overordnede fælles mål er zero-emission.
I sidste ende bliver det afgørende succeskriterium, om projektet kan gøres kommercielt rentabelt. Men parterne er optimistiske, og hos Odense Maritime Technology ser Thomas Eefsen, som er Chief Commercial Officer, et stort potentiale i projektet:
“Dels er der det lokale perspektiv i at få omsat vindmølleenergien, så den kan bruges til drift af den lokale skibsfart. Samtidig er det vores forventning at brugen af brint generelt har et stort potentiale i forhold til at reducere klimabelastningen fra specielt nærskibstrafikken. Vores interesse i projektet er at demonstrere og vurdere potentialet af ’grøn’ brint hele vejen fra produktion, lagring, bunkering og til anvendelse som drivmiddel”, siger Thomas Eefsen.
Arbejdet med at udarbejde businesscasen og afprøve mulighederne i praksis vil strække sig over de kommende to år, og Kjeld Dittmann, som er formand for ShippingLab, er glad for at have fået endnu et spændende projekt med i det efterhånden vidt forgrenede samarbejde i ShippingLab.
Kilde: Danske Maritime/ShippingLab