Stenrev viser hurtig effekt på biodiversitet
Port of Aalborg har som forsøg etableret et mindre stenrev i Limfjorden. Nu viser undersøgelser fra et bachelorprojekt på Aalborg Universitet, at kystnære stenrev på kort tid kan give positiv effekt lokalt på biodiversiteten.
Foto: Danske Havne
Der er foretaget en omfattende analyse af forholdene omkring stenrevene, og en række prøvetagninger viser, at på bare ét år er biodiversiteten ved stenrevene øget sammenlignet med nærliggende barbundsområder, skriver danskehavne.dk.
"Det faktum, at vi ser resultater allerede efter et år, viser, at der er større potentiale i stenrev, end vi troede inden prøvetagningerne. Det har stor betydning for fremme af biodiversiteten i Limfjorden på både kort og langt sigt – og i øvrigt også i et internationalt perspektiv," siger Natalie Hvid Nielsen, der står bag projektet sammen med Jens Emil Bigum Munck, Karl Klestrup Dam Andersen, Kasper Hjul Pedersen og Kristoffer Baldur Jakobsen – alle biologistuderende på Aalborg Universitet og vejledt af Professor Niels Madsen og Professor Jeppe Lund Nielsen.
Forskellige stenrev kan bidrage til udbredelse af mange forskellige arter. I Østhavnen er der tale om et såkaldt huledannende rev, hvor store sten placeres ovenpå hinanden eller tæt op ad hinanden. Denne struktur skaber mørke hulrum imellem stenene og gemmesteder til både fiskene selv og deres føde.
-emte