SOV’er skal bunkre direkte fra havvindmøller

Esvagt er med i et nyt forskningsprojekt - Hydrogen Bunkering Integration in Offshore Wind - der undersøger om det er teknisk muligt at bunkre et serviceskib i en havmøllepark direkte fra de møller, der producerer energien.

Esvagt Schelde. Foto: Esvagt

”Vindmøllerne producerer strøm, som enten sendes til land i strømkabler eller skal omdannes til brint, som skal pumpes til land. Begge dele fører til et konverteringstab og en betydelig udgift, fordi både kabler og rør er dyre; særligt til havmølleparker på store dybder langt fra land”, siger Mohsen Soltani, Associate Professor og leder af Offshore Renewable Energy-afdelingen på Aalborg Universitet.

”Kan man i stedet omdanne den grønne strøm til brint eller andet brændstof, som skibet skal bruge, direkte ved møllen, så er det langt mere praktisk for skibene og langt bedre udnyttelse af energien”,  siger Mohsen Soltani.

Danske Esvagt, som er markedsleder på SOV’er i Europa, deltager i projektet.

”Vi vil meget gerne kunne servicere havmølleparkerne med et endnu mindre CO2-aftryk end i dag. Derfor er direkte brintbunkering ved en havmølle interessant”, siger John Laustsen, Project Director i Esvagt.

Hvis projektet, som er udviklet i regi af Erhvervsfyrtårn Sydjylland, frembringer en løsning, så rækker perspektiverne langt videre end SOV’erne i parkerne. På sigt vil en løsning kunne betyde, at oceangående skibe kan sejle direkte til vindmøller og tanke.

”70 procent af jordkloden er dækket af vand, og skal vi nå i mål med den grønne omstilling, så skal en del af pladsen bruges til havmølleparker og produktion af grøn vindenergi. Kan vi undgå de lange og dyre kabelføringer ved at bruge strømmen direkte ved møllen, så vil vi både undgå transmissionstab og kunne gøre mere skibstransport emissionsfri”, siger Mohsen Soltani.

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Hempel åbner ny fabrik i Kina

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

Copyright 2023