Søkabel har tydelige skader efter anker

En undersøgelse af den fejlramte elforbindelse mellem Bornholm og Sverige afslørede skader på kablets beskyttende kappe. Skaderne minder meget om tidligere skader på søkabler forsaget af ankre eller fiskeredskaber.

Arkivfoto: NKT.

Undersøgelserne viser, at kablet som forbinder det bornholmske og svenske elsystemer, er skadet præcist på det sted, 26 kilometer fra Bornholm, hvor kortslutningen blev målt til.

Billederne viser tydelige skader i kablets beskyttende kappe. Skaden som minder meget om skader Energinet tidligere har set, når et skibsanker eller fiskeredskaber har ramt søkabler. Det er kun et af de tre kabler, der tilsammen udgør elforbindelsen, som vurderes at være ramt.

”Vi er straks gået i gang med at få kablet repareret - vi skal have den ødelagte del klippet af og indsat et reservestykke. Vi har reservedele klar, men vi kan endnu ikke sige, hvornår kablet er tilbage i drift – det afhænger bl.a. af vejrforholdene. Det skal være roligt til søs, for at vi kan trække kablet op til overfladen og foretage reparationen”, siger Steffan Ladegaard Morrison, områdeleder i Energinet.

Fejlen ligger desuden på 50 meters dybde, som kan udfordre repararationen.

Alt tyder på nuværende tidspunkt, at der er tale om en ankerskade.

Både i 2012 og 2017 blev Bornholm ramt af strømafbrydelse på grund af skader på søkablet forsaget af skibe. Energinet har desuden registreret afbrydelser af søkablet i 2004, 2005, 2006 og 2010.

For at minimere risikoen for flere ankerskader besluttede Energinet i 2018 at spule kablet ned i havbunden på den del af strækningen mellem Bornholm og Sverige, hvor der tidligere har været skibsskader. Det er på denne strækning, hvor kablet er spulet ned i havbunden, at lørdagens kortslutning skete.

Redaktionen

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Hempel åbner ny fabrik i Kina

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

Copyright 2023