Såret pirat skal retsforfølges i Danmark
Tre af de fire pirater der blev taget til fange efter en ildkamp med danske specialstyrker i Guineabugten den 24. november, vil blive løsladt. Den sidste - og sårede pirat - landede i går i Danmark hvor han vil blive retsforfulgt.
”Som følge af Danmarks internationale forpligtelser og den formodede pirats helbredstilstand er det blevet vurderet, at der ikke var anden udvej end at bringe vedkommende til Danmark. Regeringen ønsker på ingen måde, at de formodede pirater kommer til Danmark, men i det ene ud af de fire tilfælde var der desværre ikke andre muligheder”, siger justitsminister Nick Hækkerup.
”Jeg har derfor ikke pålagt anklagemyndigheden at meddele vedkommende et tiltalefrafald. Det betyder forventeligt, at han vil blive retsforfulgt i Danmark for forsøg på manddrab på danske soldater”, siger Nick Hækkerup,
Justitsministeren har meddelt anklagemyndigheden, at tiltalen mod de tre sidste pirater skal frafaldes, så de ikke skal hentes til Danmark for at blive retsforfulgt. De er derfor blevet løsladt til søs.
I praksis er det sket ved, at de ved territorialgrænsen har fået udleveret en båd med påhængsmotor og forsyninger nok til at bringe dem i land.
De tre pirater har været sigtet for forsøg på manddrab ved beskydning af danske soldater og været varetægtsfængslet in absentia. Det har ikke været muligt at udlevere de pågældende personer til retsforfølgning i nærområdet.
En tiltale ville derfor have betydet, at der skulle gennemføres en straffesag i Danmark, og at de pågældende skulle bringes til Danmark, da en tiltalt i en sag om forsøg på manddrab skal være til stede i retten under sin sag.
”Det er en meget usædvanlig sag, hvor der ud over de hensyn, som normalt vil være afgørende for, hvordan en straffesag vurderes, er behov for at inddrage en række andre hensyn. Vi har ingen interesse i at få de pågældende til Danmark, hvor de ville skulle afsone en eventuel straf, og hvor vi også risikerer, at de ikke efterfølgende ville kunne udsendes. Derfor har jeg helt ekstraordinært truffet beslutning om at pålægge anklagemyndigheden at meddele tre af de fire formodede pirater et tiltalefrafald. Det betyder, at de tre formodede pirater er blevet sat på fri fod. De har ingen tilknytning til Danmark, og den kriminalitet, de har været sigtet for, er begået langt fra Danmark. De hører ganske enkelt ikke til her. Og derfor mener jeg, det er det rigtige at gøre”, siger justitsminister Nick Hækkerup.
Justitsministeriet skriver i en meddelelse, at hvis de pågældende blev bragt hertil som led i straffesagen, var der - uanset om de var endt med at blive straffet for de påsigtede forhold eller ej - en risiko for, at de ikke efterfølgende tvangsmæssigt ville kunne udsendes til deres hjemland f.eks. på grund af Danmarks internationale forpligtelser med den konsekvens, at de pågældende ville komme til at opholde sig i Danmark på ubestemt tid.
Ministeriet vurderer, at en sådan udvikling vil potentielt kunne skabe et incitament hos andre til at begå strafbare handlinger med det formål at blive retsforfulgt i Danmark, hvilket betydeligt vil kunne svække Danmarks muligheder for i fremtiden at tage del i internationale operationer som den foreliggende.
”Henset til omstændighederne omkring konfrontationen med og pågribelsen af de formodede pirater, herunder at ingen danske soldater kom til skade som følge af det angreb, som de formodede pirater var sigtet for, vurderedes yderligere retsforfølgning ikke at være påkrævet af hverken individual- eller generalpræventive hensyn. Der vurderedes heller ikke at være hensyn til retsfølelsen i Danmark, som med vægt talte for retsforfølgning her i landet. Samlet set vurderedes der på den anførte baggrund ikke at være vægtige almene hensyn, som talte imod tiltalefrafald”, hedder det i meddelelsen.
Redaktionen