Russiske agenter jages for Maersk-angreb
Det amerikanske justitsministerium har anklaget seks medlemmer af den russiske efterretningstjeneste GRU som ansvarlige for “NotPetya”-hackerangrebet i juni 2017, der bl.a. lagde A.P. Møller - Maersk´s IT-systemer ned i ugevis og kostede det danske selskab op mod 2 mia. kr.
“I dag har ministeriet anklaget disse russiske efterretningsofficerer for at have gennemført den mest indgribende og ødelæggende serie af hackerangreb, der nogensinde er tilskrevet en enkelt gruppe, herunder spredningen af NotPetya-malwaren. Ingen nation vil genvinde storheden, mens den opfører sig på den måde,” hedder det i en udtalelse fra John C. Demers, der er vice justitsminister med ansvar for national sikkerhed i USA, skriver Maritime Executive.
Den ødelæggende malware kaldet NotPetya ramte den 27. juni kritisk infrastruktur i Ukraine og spredte sig siden verden over, hvor A. P. Møller - Maersk blev blandt de hårdest ramte virksomheder. Men også mange virksomheder i USA blev ramt med samlede omkostninger på omkring 1 mia. dollar til følge.
Rusland har tidligere afvist at stå bag angrebet og kaldt anklagerne for en “russofobisk kampagne”.
De seks navngivne, russiske efterretningsofficerer, som beskyldes for at have udviklet NotPetya, står angiveligt også bag andre hackerangreb, blandt andet op til det franske valg i 2017, phishing angreb mod medarbejdere og deltagere i Vinterolympiaden i Sydkorea i 2018 og en phisning-kampagne rettet mod efterforskningen af nervegasangrebet i Storbritannien i 2018.
Hvis de seks GRU-officerer bliver arresteret i USA vil de stå overfor en række anklager, bl.a. sammensværgelse for at udføre computersvindel, identifikations-tyveri og data-svindel. Maksimumsstraffen i USA for det sidste anklagepunkt er 20 års fængsel.
Kilde: Maritime Executive.