Nyt projekt skal sænke prisen på vindenergi

Siemens Gamesa Renewable Energy og Vestas går nu sammen med bl.a. Force Technology, DTU Vindenergi og Baettr om at udvikle en ny metode til at svejse komponenterne til vindmøller, som kan blive en ”game changer" for hele industrien.

Arkivfoto.

Innovationsprojektet WeldCast er faciliteret af Energy Cluster Denmark og skal udvikle en ny teknologi, som vil gøre det muligt at svejse de store elementer i støbejern.

"Hvis det lykkes, vil det have en massiv impact for hele branchen. Der er flere områder, hvor det vil have en næsten revolutionerende effekt", siger Søren Gothil Hansen, forretningschef for materialer og produkttestning i Force Technology, til EnergyWatch.

Projektet vil gavne hele vindsektoren, så de normale konkurrenter samarbejder i projektet:

"Hvis vi bare udviklede en ny svejsemetode med Force Technology og tog patent, ville udrulningen være ekstremt vanskelig. Vi er i branchen begyndt at samarbejde mere, da fælles standarder og teknologier bringer prisen på el fra vindmøller endnu længere ned. På nogle områder er vi konkurrenter, men på de komponenter og teknologier, som vi alle bruger, giver det hele branchen en konkurrencefordel i forhold til eksempelvis sol, når vi går sammen", siger Per Hessellund Lauritsen, offshore forskningschef for Siemens Gamesa Renewable Energy, til EnergyWatch.

I dag skal en vindmølle holde i mindst 20 år, hvilket stiller store krav til kvaliteten af bl.a. nacellen, hvor en del af de bærende emner er lavet i støbejern. På grund af de høje kvalitetskrav er det ikke muligt i dag at udbedre evt. støbefejl af de store elementer med svejsning.

”På grund af de høje kvalitetskrav er vi i dag nødt til at støbe et helt nyt element, hvis der sker en fejl i støbningen. Hvis vi kan finde nye metoder til at svejse med en dokumenteret høj kvalitet, reducerer det både omkostningerne og gavner miljøet. Vi håber både at udvikle nye svejsemetoder samt metoder til at udføre inspektion af disse. Svejsning forventes derved også at kunne tages i anvendelse som sammenføjningsteknik onsite. Det kan betyde en game changer for hele industrien”, siger Ingo Boysen, Vice President Technology, Baettr.

DTU Vind deltager også i projektet med at udvikle nye teknologier.

”DTU kan med specialiseret røntgen tomografiudstyr finde porøsiteter i svejsninger som er langt mindre end hvad der kan detekteres med standard NDT-teknikker. Den præcise karakterisering vil sammen med avanceret modellering gøre det muligt at forudsige restlevetiden af svejste støbejerns komponenter”, siger Søren Fæster, Seniorforsker på DTU Vindenergi. Analyser viser, at projektet vil resultere i en besparelse på ½-1 pct. af de samlede omkostninger til en vindmølle, som i dag er omkring €3M. Omkostningerne til nacellen vil blive reduceret med cirka 10-15 pct.

Glenda Napier, adm. direktør i Energy Cluster Denmark, pointerer, at det er de mange små løsninger, som har bragt vindteknologien til der, hvor man er i dag.

"Det er mange små udviklinger og innovationer, som samlet baner vejen for dekarbonisering. Når det lykkes at få prisen markant ned på vedvarende energi, er vi et langt mod at nå de grønne mål. De store støbejernselementer i vindmøllerne er et oplagt sted at reducere omkostningerne yderligt. Det er positivt, at producenterne er gået sammen om at udvikle nye løsninger, som kan få omkostningerne endnu længere ned", siger hun.

Projektet er finansieret med 29,5 mio. kr. fra Innovationsfonden og vil løbe frem til marts 2024.

Kilde: Energy Cluster Denmark

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Ørsted dropper kæmpekontrakt efter få måneder

02.05.2025RelyOn

Sponseret

Fra risici til redning: Livsvigtige færdigheder til søs

02.05.2025Maritimedanmark.dk

Regeringen vil støtte havvind med milliarder

30.04.2025Maritimedanmark.dk

Første møllefundament i Thor Havvindmøllepark installeret

11.04.2025Maritimedanmark.dk

Nu er fejlen udbedret på Tyra II

31.03.2025Maritimedanmark.dk

Norge køber stort ind af danske vindmøller

21.03.2025Maritimedanmark.dk

Ny overvågningsløsning kan sikre elkabler

14.03.2025Esbjerg Shipyard

Sponseret

Grøn indstilling hos Esbjerg Shipyard A/S

Jobmarked

Se alle

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Marstal Navigationsskole

Maritim underviser til Marstal Navigationsskole

Vil du være med til at uddanne fremtidens besætning i den maritime branche? Brænder du for at deltage i udviklingen af bæredygtighed i skibsfarten i alle dens former? Vil du arbejde med videbegærlige mennesker i et studiemiljø med nærvær og åbenhed?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark