Ny norsk fregat bruges til reservedele
En fire milliarder kroner dyr norsk fregat ligger ubrugelig ved kaj og er ved at blive rippet for vigtige dele. Det er skæbnen for mindst en af de fem nye fregatter i det norske søværn. Kun en af fregatterne - Fridtjof Nansen – er fuldt operativ og leder den internationale flåde, der jager pirater i Aden-bugten ud for Somalia.
Det norske Søværn mente - før kontraheringerne - at minimum fem fregatter var nødvendige for at opretholde et slagfærdigt og effektivt norsk søværn, der kunne forsvare den norske suverænitet især i de nordlige egne. Men kritisk mangel på mandskab og kompetencer indenfor teknisk vedligehold betyder, at flere fregatter ligger in-operative langs kaj – nogle ribbet for vigtige dele, som er brugt som reservedele på de stadig operative søsterskibe.
De oplysninger kommer fra anonyme kilder tæt på Søværnet, som af frygt for deres stilling ikke ønsker at fremstå med identitet. Men til Aftonbladet uddyber de, at reelt kun èt skib er fuldt operationsdygtigt som krigsskib.
Søværnet betalte 20 milliarder kroner for de fem fregatter, som blev bygget på et spansk værft, men undlod at indgå en aftale om drift og reservedele med værftet; tilsyneladende fordi skibene blev dyrere end forventet. I stedet indgik Søværnet en aftale med det private Bergen Group, som ifølge kilderne er mere bekostelig end den oprindelige aftale med det spanske værft ville have været.
Da skibene ikke sejler, bliver det svært at konstatere eventuelle fejl og mangler før garantiperioden udløber med det spanske værft. En tilsyneladende lang og nedadgående spiral.
De ansvarlige for indkøbs- og driftsaftaler – Forsvarsdepartementet – ønsker ikke at udtale sig.
Informationschef for Søværnet, Nils Kristian Haugen, siger til Aftonbladet:
”Tre fregatter er kontinuerligt bemandede, men det betyder ikke, at de sejler hele tiden. Blot at de indenfor visse tidskrav kan gøres tilgængelige. De to øvrige skibe er afsat til oplæring og vedligehold”.
De fem fregatter er opkaldt efter norske helte: Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, Roald Amundsen, Thor Heyerdahl og Helge Ingstad.
Kilde: Aftonbladet