Minister vil tjekke færgetilskuds-ordning

Tilskudsordningen, der sikrer lavere færgetakster til de danske småøer, skal tjekkes tidligere end forudsat. Evalueringsarbejdet vil blive sat i gang til efteråret kort tid efter, at billetpriserne får endnu et hak nedad den 1. august.

Fremrykningen af evalueringen af færgeområdet sker ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll i lyset af den yderligere takstreduktion, der træder i kraft den 1. august, for at imødekomme diskussionen om fordelingen af midlerne.

Målet med lovforslaget er gradvis at indføre et fuldt landevejsprincip, bortset fra i højsæsonen. Det betyder, at det skal koste det samme at tage færgen til en ø, som det ville koste at køre den samme strækning på landevej.

Det første markante hug af billetpriserne har allerede forøget rejselysten til de danske øer, men har samtidig ført til en diskussion om fordelingen bland øboere og færgeoperatører.

“Det er godt, at vi igen kan finde penge til færgetaksterne til øerne. Der er sket rigtig meget på færgeområdet i den seneste tid, og det kalder på en hurtig evaluering, for at vurdere virkningerne. Vi har lyttet til stemmer på de danske øer, der har understreget, hvor vigtig prisen på en færgebillet er for turisterhvervet og bosætningen på øerne, og nu ser vi frem til at vurdere fordelingen af tilskud til nedsættelse af færgetaksterne,” siger Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelse. Der er afsat 20 millioner kroner til lovforslaget i 2017, 30 millioner kroner. i 2018, 40 millioner kroner i 2019 og 40 millioner kroner i 2020. Beløbet skal gradvis sænke færgetaksterne til og fra øerne. Ordningen blev diskuteret på en høring på Christiansborg onsdag, arrangeret af Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer og det kommunale Færgesekretariat.

Her var der ifølge Søfart bred politisk enighed om hurtigt at få gået ordningen efter i sømmene. Oprindelig skulle det først være sket i 2020.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Artikler

28.05.2023| Maritimedanmark.dk

Industri

De leverer løsninger til bæredygtig skibsdrift med succes

Green Instruments, der udvikler løsninger til måling af miljøbelastningen fra containerskibe, tankskibe, krydstogtskibe m.m. oplevede en markant vækst i 2022.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Havne

Kriseramt havn fik mio-underskud i 2022

Det sidste år som selvstyrehavn gav et underskud på 13,7 mio. kr. i Hanstholm Havn, men i år er der udsigt til driftsoverskud.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

MSC har købt ind til CO2 fri sejlads under jomfrurejse fra København

Når MSC Euribia drager ud på sin jomfrurejse vil der være fyldt 400 tons bio-LNG på tankene for at vise, at det er muligt at sejle selv de største krydstogtskibe uden at udlede drivhusgasser.

26.05.2023|Poul Breil-Hansen, Redaktør SCM.dk, Maritimedanmark.dk

Havne

Styrk cybersikkerheden: Danske havne- og logistikvirksomheder skal forbedre deres digitale forsvar

En ny rapport understreger, at cyberkriminalitet udgør den største trussel mod danske havne- og logistikvirksomheder. Risiciene forstærkes, når virksomhederne implementerer nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens og big data. Der er derfor et presserende behov for øget fokus på it-sikkerhed og robusthed allerede i de tidlige stadier af digitaliseringsprocessen. En ekspert præsenterer her tre anbefalinger til at imødegå udfordringerne.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Frivagten

Bilskibe for dyre: Renault propper tre i en

Det er blevet for dyrt at transportere nye biler på de ellers dertil indrettede bilskibe, mener Renault.

Copyright 2023