Millioner på vej til ophugningsstøtte
Regeringen har indgået en aftale med en folketingsflertal om yderligere 25 mio. kroner til ophugningsstøtte i Østersøen sammen med 16 mio. kroner til at undersøge påvirkningen af bundslæbende redskaber for havmiljøet i Jammerbugten.
”Med aftalen tilgodeser vi blandt andre fiskerne på Bornholm, som i stor stil har givet udtryk for at ville søge ophugningsstøtte. På den måde sikrer vi, at de bornholmske fiskere kan forlade erhvervet nogenlunde tørskoede. Samtidig poster vi flere penge i natur og miljø med forskningsprojektet i Jammerbugten. Det skal medvirke til at sikre en grønnere og mere bæredygtig fremtid for dansk fiskeri”, siger fiskeriminister, Rasmus Prehn.
Mere end halvdelen af pengene, 25 mio. kroner, går til ophugningsstøtten i Østersøen. Der er allerede afsat 25 mio. kroner, men ordningen fordobles nu til 50 mio. kroner med tilførsel af yderligere 25 mio.
Ordningen om ophugningsstøtte i Østersøen skal sikre, at de fiskere i Østersøen, der har problemer med at få forretningen til at løbe rundt – bl.a. pga. reducerede fiskekvoter – har mulighed for at forlade erhvervet nogenlunde tørskoet. Ordningen om ophugningsstøtte for Østersøen forventes åbnet 14. oktober.
Herudover afsættes 16 mio. kroner til et konkret projekt i Jammerbugten, der undersøger konsekvenserne for havbunden ved brugen af bundslæbende redskaber – særligt bomtrawl. Det skal sikre et bæredygtigt og grønt fiskeri. Midlerne kan søges af relevante forskningsinstitutioner.
"Vi har først og fremmest kæmpet for, at vi nu kan få en ordentlig undersøgelse af, hvordan forskellige redskaber påvirker havbunden i Jammerbugt, for det er simpelthen forudsætningen for, at vi kan overbevise EU og andre lande om, at bomtrawl skal forbydes og den lokale brug af snurrevod forhåbentlig kunne kategoriseres som bæredygtig”, siger Martin Lidegaard.
Endeligt tildeles 5 mio. kroner til teknisk bistand af projekterne. Pengene kommer fra frie EHFF-midler, der tidligere er blevet tildelt projekter, der af forskellige årsager ikke er blevet til noget.
Alle midlerne kommer fra Den Europæiske Hav og Fiskerifond (EHFF).
Redaktionen