Maskinmestre vurderes positivt
I en omfattende undersøgelse har 91 virksomheder samt 484 maskinmestre, som er dimitteret inden for de seneste tre år, evalueret kvalitet og relevans af maskinmesteruddannelsen i forhold til erhvervslivets efterspørgsel.
Velkvalificerede med stærke tekniske kompetencer, personlig gennemslagskraft og gode samarbejdsevner. Sådan lyder de overordnede vurderinger af nydimitterede maskinmestre i den omfattende aftager- og dimittendundersøgelse, som netop er offentliggjort fra Maskinmestrenes Forening.
Sammen med repræsentanter fra blandt andet Dansk Industri, Danmarks Rederiforening, Danske Maritime, Danske Havne og maskinmesterskolerne har Maskinmestrenes Forening undersøgt, om maskinmesteruddannelsen leverer kvalitet og relevans, som afspejler arbejdsmarkedets behov – det vil sige, om de mange nye maskinmestre, der kommer ud på arbejdsmarkedet i disse år, er dygtige nok til det rigtige.
Størstedelen af de adspurgte virksomheder giver positive tilbagemeldinger og fremhæver maskinmestrenes særlige kombination af praktisk erfaring og teoretisk forståelse som værdiskabende for virksomhederne. Topledere, HR-chefer og driftsansvarlige fra en række nationale og internationale virksomheder beskriver de nydimitterede maskinmestre som medarbejdere med en personlig gennemslagskraft og en solid faglighed, der trænger igennem over for både håndværkere og ledergrupper. Især inden for områderne drift, vedligehold, sikkerhed og planlægning bliver de nydimitterede maskinmestre vurderet meget kvalificerede. Dimittenderne er gode til at formidle og lede projekter.
Maskinmesteren har traditionelt været teknisk ansvarlig for drift og vedligehold, og maskinmesterprofessionens klassiske ansvarsområder er efterspurgte – eksempelvis vedligehold, sikkerhed og drifts- og energioptimering. Samtidig peger en række topledere i de kvalitative interviewundersøgelser på, at mange maskinmestre går direkte ud i lederstillinger, hvilket understreger fastholdelse og fokus på ledelses- og økonomifag.
Blandt virksomhedsrepræsentanterne er der bred forståelse for, at uddannelsen er en generalistuddannelse og at de nyuddannede naturligvis skal opbygge anciennitet som maskinmester. Direkte adspurgt peger virksomhederne kun i begrænset omfang på konkrete fagområder, som eventuelt kunne få mere opmærksomhed under uddannelsen – blandt andet engelsk på et højere teknisk niveau. Størstedelen af dimittenderne vurderer selv, at det faglige niveau har været tilpas i forhold til erhvervslivets krav, men de efterspørger et større samarbejde med erhvervslivet i løbet af uddannelsen.
Kilde: Maskinmestrenes Forening