Maritim iværksætter: Pia Haecky / MicroWISE

I Danske Maritimes serie af iværksætterportrætter, fortæller Pia Haecky - den ene af de to stiftere af MicroWISE - om, hvordan en forespørgsel fra en kunde var starten til det, der senere blev til BallastWISE-testsystemet.

Foto: Ballastwise

De første spæde skridt til grundlæggelsen af virksomheden MicroWISE blev taget for 15 år siden, da Pia Haecky og Nick Blackburn etablerede virksomheden BIORAS. Her opnåede de succes med en softwareløsning til bevægelsesanalyse og optælling af organismer. Systemet hed LabTrack, og det bruges ofte i forskning til zooplanktonanalyse, dvs. vandlevende organismer.

En forespørgsel fra en kunde var starten til det, der senere blev til BallastWISE-testsystemet. Kunden spurgte, hvorvidt LabTrack kunne bruges til test af zooplanktonorganismer i ballastvand. Behovet for test af levende organismer i skibes ballastvand for at reducere spredningen af invasive arter blev startskuddet til at udvikle en ny løsning, der kunne møde efterspørgslen.

I 2017 trådte Ballastkonventionen i kraft. På baggrund af denne, som skal forhindre, at farvande belastes af uønskede invasive arter, er der opstået et behov for ballastvandtestsystemer ombord på skibe og i havnene. Udledning af ballastvand fra international skibsfart har også bragt invasive arter til de danske farvande, hvor de er med til at fortrænge de herboende arter, hvilket kan forværre det i forvejen pressede havmiljø i Danmark. Ballastvandkonventionen skulle ellers gøre op med udledning af ballastvand i fremmede farvande, men konventionen er blevet gradvist indfaset med en erfaringsopbygningsfase, og hos MicroWISE oplever man, at effekten af konventionen lader vente på sig.

”Der er nu gået syv år, siden Ballastvandkonventionen trådte i kraft, og set ud fra et miljømæssigt perspektiv er det gået for langsomt med implementeringen. Teknologierne findes, og markedet er stort, men udviklingen trænger til at komme op i gear”, siger Pia Haecky, der er adm. direktør i MicroWISE.

Dette gælder også Danmark, hvor undersøgelser viser, at vi er gået fra 50 til 100 invasive arter på 30 år. Samtidig viser både danske og udenlandske undersøgelser, at hvert tredje ballastvandanlæg ikke fungerer efter hensigten på grund af enten tekniske eller mandskabsmæssige mangler, så der er i høj grad behov for at teste vandet.

Her kan MicroWISEs testløsning blive en stor hjælp for både myndighederne og rederierne:

”MicroWISE har udviklet et system til test af skibes ballastvand, som vi kalder BallastWISE. Systemet måler antal levende organismer i vandprøver og generer en rapport, som viser om vandkvaliteten overholder kravene i Ballastvandkonventionen. BallastWISE er en automatiseret målemetode, som er baseret på billedanalyse og kræver ikke tilsætning af kemikalier. Det har været vigtigt for os, at systemet kan bruges af alle. Man behøver ikke være laborant for at måle levende organismer i ballastvand med BallastWISE. Vi har lige fra starten arbejdet på at udvikle løsninger, der er brugervenlige, ikke kræver tilsætning af kemikalier og kan betjenes af alle”. siger Pia Haecky og fortsætter:

”I 2013 opnåede vi støtte fra Den Danske Maritime Fond til udvikling af et testsystem til tælling af zooplanktonorganismer under 50 mikrometer, da der var få metoder til rådighed til at teste disse, udover manuel mikroskopi. Derefter fik vi en bevilling fra MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) til videreudvikling af løsningen, så den mindre fraktion mellem 10-50 mikrometer også kunne testes ved hjælp af fluorescens, og BallastWISE-testinstrumentet kunne blive den komplette løsning, det er i dag”.

MicroWISE-teamet består af Nick Blackburn, der står for softwareudvikling, Pia Haecky, som er mikrobiolog, Kirsten Engell Sørensen, der har ekspertise indenfor fytoplankton- og zooplanktonovervågning og taksonomi, samt Per Ove Poulsen, som er ansvarlig for hardware- og kamerateknologi.

Pia Haecky fortæller her lidt mere om vejen ud i livet som selvstændig:

”Vi valgte at tage springet, da vi i udgangspunktet havde nogle produkter at udvikle på. Derfra var den største udfordring selvfølgelig usikkerheden omkring økonomi og svingende omsætning, som kan gøre planlægning til en udfordring. Men det er jo et vilkår. Hvis man vil være iværksætter, skal man kunne leve med denne usikkerhed,” siger Pia Haecky, inden hun fortæller om fremtiden for MicroWISE:

”Ambitionen er at levere måleudstyr til havnestatskontrol, shippingbranchen og ingeniører til enkel og hurtig test af ballastvand. Vi har modtaget støtte til et fyrtårnsprojekt til udvikling af et indbygget automatisk system til test af ballastvand. For shippingbranchen vil der være mange fordele ved at indbygge et målesystem, som løbende tester ballastvand og leverer rapporter, der kan fremsendes til havnestatskontrol inden anløb i havn,” fortæller Pia Haecky.

Danske Maritime har sat politisk fokus på ballastvand

”Vi har været medlem hos Danske Maritime siden 2019. Her har vi fået god sparring i forhold til markedsmuligheder for vores teknologi, og vi er blevet inviteret til relevante workshops og møder. Herudover har Danske Maritime sendt spørgsmål og været i dialog med Miljøministeren, Folketinget og de ansvarlige myndigheder vedrørende kontrol af ballastvand. Området er MicroWISE og andre af Danske Maritimes medlemmers primære forretningsområde, så det har vi fulgt det med stor interesse. Det er vigtigt, at man fra dansk side er klar over, hvilke tekniske muligheder, der findes for at bremse spredningen af invasive arter,” afslutter Pia Haecky.

-mauh

CV

•                    Navn: Pia Haecky

•                    Hjemby: Ebeltoft

•                    Uddannelse: PhD, mikrobiolog           

•                    Karriere:

-                    CEO hos MicroWISE siden 2017, projektleder ved udvikling af analyseudstyr til test og prøvetagning af ballastvand 

-                    Ansat af IOC UNESCO i IMOs GloFouling projekt for håndtering af skibsbegroning og begroning i andre maritime sektorer (f.eks. akvakultur, olie- og gasindustrien) 2020–2024

-                    Projektleder for projektet FishGuard (system til overvågning af fiskeadfærd og velfærd) 2012–2015

-                    Biolog hos Siemens Turbomachinery Equipment (2007-2010), hvor jeg arbejdede med biologiske processer i spildvandsrenseanlæg.

-                    PhD studerende ved Umeå Universitet i Sverige, hvor jeg arbejdede med biologiske processer i den Botniske Bugt samt i og under havis. 

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

11.07.2025Maritimedanmark.dk

Nyt acceleratorprogram skal løfte maritime SMV’er

10.07.2025Maritimedanmark.dk

Ny kæmpeordre til M.A.R.S. i Frederikshavn

06.07.2025Maritimedanmark.dk

Dansk Metal: Aftale kan sikre dansk skibsbygning

05.07.2025Maritimedanmark.dk

Opbakning til ny samlefabrik i Frederikshavn

03.07.2025Maritimedanmark.dk

Maritime iværksættere: Copenhagen Subsea vil revolutionere under overfladen

01.07.2025Maritimedanmark.dk

Danske Maritime ønsker flere lande med

30.06.2025Maritimedanmark.dk

Ny aftale åbner for mere udenlandsk arbejdskraft

29.06.2025Maritimedanmark.dk

Elfærges brugte batterier får nyt liv

Jobmarked

Se alle

Ærøfærgerne

Transportdirektør - Ærø Kommune

Er du Ærø Kommunes nye transportdirektør?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

10.08.2025

Skoleskibet Danmark

Maskinchef til Skoleskibet DANMARK

Vil du være med til at uddanne fremtidens søfolk og sikre teknikken ombord på Skoleskibet DANMARK? MARTEC og Skoleskibet DANMARK søger maskinmester til en fast stilling med udmønstringer på 1:1 ordning og periodevis arbejde i land på MARTEC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2025

Maersk Offshore Wind A/S

Chief Officer

Maersk Offshore Wind is hiring Offshore crew for our Wind Turbine Installation Vessel currently under Construction at Seatrium Shipyard in Singapore. The new build is expected to be delivered in Q4 2025.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EUC Nord

Genopslag - Underviser til maritim uddannelse

Vil du hjælpe med at uddanne unge og voksne til en af de mest spændende brancher i Danmark – så har vi jobbet til dig lige her! Den maritime industri er i vækst og har brug for veluddannet arbejdskraft.

Ansøgningsfrist

20.08.2025

Småøernes Færgeselskaber

Fast Skipper/styrmandsafløser til Agersøfærgen

Småøernes færgeselskaber søger for Slagelse Kommune, en fast skipper/styrmandsafløser til Agersø-Omø færgerne. Du vil træde ind og blive del af et erfarent team tilknyttet Agersø færgen, hvor du vil indgå på fuld tid i en tørnliste med skiftende vagter/rul (der er mulighed for overnatning).

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

30.07.2025

Maritimedanmark.dk

Salgstalent søges til salg af b2b-medieløsninger

Vil du arbejde med stærke B2B-medieplatforme og hjælpe virksomheder med at skabe synlighed gennem advertorials, content marketing og annoncering? Har du drive, er proaktiv og trives i en salgsrolle, hvor du både opsøger nye kunder og udvikler eksisterende relationer? Så er du måske vores nye kollega hos Horisont Gruppen A/S.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Maersk Offshore Wind A/S

Marine Technician / Mechanic

Maersk Offshore Wind is hiring Offshore crew for our Wind Turbine Installation Vessel currently under Construction at Seatrium Shipyard in Singapore. The new build is expected to be delivered in Q4 2025.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

07.08.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Tuberculosis Awareness Course - OSHA Standards (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to provide you with an awareness of tuberculosis in the workplace. You will learn the definition of tuberculosis and common symptoms. You will also be able to describe testing for tuberculosis, how to treat it, and how to avoid contracting tuberculosis.

Dato

01.07.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Working At Height (Adaptive) (E-learning course - afholdes løbende)

This course aims to equip you with essential knowledge and practices for safe working at height, including risk awareness, equipment use, safety controls, and hazard prevention.

Dato

01.07.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Working From Home - Information for Managers (E-learning course - afholdes løbende)

The purpose of this course is to provide managers with knowledge of best practice for managing a team of home workers. The course will cover some of the key requirements to successfully enable working from home, as well as information on enabling effective communication and managing wellbeing.

Dato

01.07.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Workplace Harassment and Respect Awareness (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to provide delegates with information on different forms of workplace harassment, how to recognize it and what you can do to prevent it.

Dato

01.07.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Workplace Harassment and Respect Awareness - OSHA Standards (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to provide delegates with information on different forms of workplace harassment, how to recognize it and what you can do to prevent it.

Dato

01.07.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Workplace Harassment and Respect Awareness (Adaptive) (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to provide delegates with information on different forms of workplace harassment, how to recognise it and what you can do to prevent it.

Dato

01.07.2025

Sted

Digital course