Maritim iværksætter: Pia Haecky / MicroWISE

I Danske Maritimes serie af iværksætterportrætter, fortæller Pia Haecky - den ene af de to stiftere af MicroWISE - om, hvordan en forespørgsel fra en kunde var starten til det, der senere blev til BallastWISE-testsystemet.

Foto: Ballastwise

De første spæde skridt til grundlæggelsen af virksomheden MicroWISE blev taget for 15 år siden, da Pia Haecky og Nick Blackburn etablerede virksomheden BIORAS. Her opnåede de succes med en softwareløsning til bevægelsesanalyse og optælling af organismer. Systemet hed LabTrack, og det bruges ofte i forskning til zooplanktonanalyse, dvs. vandlevende organismer.

En forespørgsel fra en kunde var starten til det, der senere blev til BallastWISE-testsystemet. Kunden spurgte, hvorvidt LabTrack kunne bruges til test af zooplanktonorganismer i ballastvand. Behovet for test af levende organismer i skibes ballastvand for at reducere spredningen af invasive arter blev startskuddet til at udvikle en ny løsning, der kunne møde efterspørgslen.

I 2017 trådte Ballastkonventionen i kraft. På baggrund af denne, som skal forhindre, at farvande belastes af uønskede invasive arter, er der opstået et behov for ballastvandtestsystemer ombord på skibe og i havnene. Udledning af ballastvand fra international skibsfart har også bragt invasive arter til de danske farvande, hvor de er med til at fortrænge de herboende arter, hvilket kan forværre det i forvejen pressede havmiljø i Danmark. Ballastvandkonventionen skulle ellers gøre op med udledning af ballastvand i fremmede farvande, men konventionen er blevet gradvist indfaset med en erfaringsopbygningsfase, og hos MicroWISE oplever man, at effekten af konventionen lader vente på sig.

”Der er nu gået syv år, siden Ballastvandkonventionen trådte i kraft, og set ud fra et miljømæssigt perspektiv er det gået for langsomt med implementeringen. Teknologierne findes, og markedet er stort, men udviklingen trænger til at komme op i gear”, siger Pia Haecky, der er adm. direktør i MicroWISE.

Dette gælder også Danmark, hvor undersøgelser viser, at vi er gået fra 50 til 100 invasive arter på 30 år. Samtidig viser både danske og udenlandske undersøgelser, at hvert tredje ballastvandanlæg ikke fungerer efter hensigten på grund af enten tekniske eller mandskabsmæssige mangler, så der er i høj grad behov for at teste vandet.

Her kan MicroWISEs testløsning blive en stor hjælp for både myndighederne og rederierne:

”MicroWISE har udviklet et system til test af skibes ballastvand, som vi kalder BallastWISE. Systemet måler antal levende organismer i vandprøver og generer en rapport, som viser om vandkvaliteten overholder kravene i Ballastvandkonventionen. BallastWISE er en automatiseret målemetode, som er baseret på billedanalyse og kræver ikke tilsætning af kemikalier. Det har været vigtigt for os, at systemet kan bruges af alle. Man behøver ikke være laborant for at måle levende organismer i ballastvand med BallastWISE. Vi har lige fra starten arbejdet på at udvikle løsninger, der er brugervenlige, ikke kræver tilsætning af kemikalier og kan betjenes af alle”. siger Pia Haecky og fortsætter:

”I 2013 opnåede vi støtte fra Den Danske Maritime Fond til udvikling af et testsystem til tælling af zooplanktonorganismer under 50 mikrometer, da der var få metoder til rådighed til at teste disse, udover manuel mikroskopi. Derefter fik vi en bevilling fra MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) til videreudvikling af løsningen, så den mindre fraktion mellem 10-50 mikrometer også kunne testes ved hjælp af fluorescens, og BallastWISE-testinstrumentet kunne blive den komplette løsning, det er i dag”.

MicroWISE-teamet består af Nick Blackburn, der står for softwareudvikling, Pia Haecky, som er mikrobiolog, Kirsten Engell Sørensen, der har ekspertise indenfor fytoplankton- og zooplanktonovervågning og taksonomi, samt Per Ove Poulsen, som er ansvarlig for hardware- og kamerateknologi.

Pia Haecky fortæller her lidt mere om vejen ud i livet som selvstændig:

”Vi valgte at tage springet, da vi i udgangspunktet havde nogle produkter at udvikle på. Derfra var den største udfordring selvfølgelig usikkerheden omkring økonomi og svingende omsætning, som kan gøre planlægning til en udfordring. Men det er jo et vilkår. Hvis man vil være iværksætter, skal man kunne leve med denne usikkerhed,” siger Pia Haecky, inden hun fortæller om fremtiden for MicroWISE:

”Ambitionen er at levere måleudstyr til havnestatskontrol, shippingbranchen og ingeniører til enkel og hurtig test af ballastvand. Vi har modtaget støtte til et fyrtårnsprojekt til udvikling af et indbygget automatisk system til test af ballastvand. For shippingbranchen vil der være mange fordele ved at indbygge et målesystem, som løbende tester ballastvand og leverer rapporter, der kan fremsendes til havnestatskontrol inden anløb i havn,” fortæller Pia Haecky.

Danske Maritime har sat politisk fokus på ballastvand

”Vi har været medlem hos Danske Maritime siden 2019. Her har vi fået god sparring i forhold til markedsmuligheder for vores teknologi, og vi er blevet inviteret til relevante workshops og møder. Herudover har Danske Maritime sendt spørgsmål og været i dialog med Miljøministeren, Folketinget og de ansvarlige myndigheder vedrørende kontrol af ballastvand. Området er MicroWISE og andre af Danske Maritimes medlemmers primære forretningsområde, så det har vi fulgt det med stor interesse. Det er vigtigt, at man fra dansk side er klar over, hvilke tekniske muligheder, der findes for at bremse spredningen af invasive arter,” afslutter Pia Haecky.

-mauh

CV

•                    Navn: Pia Haecky

•                    Hjemby: Ebeltoft

•                    Uddannelse: PhD, mikrobiolog           

•                    Karriere:

-                    CEO hos MicroWISE siden 2017, projektleder ved udvikling af analyseudstyr til test og prøvetagning af ballastvand 

-                    Ansat af IOC UNESCO i IMOs GloFouling projekt for håndtering af skibsbegroning og begroning i andre maritime sektorer (f.eks. akvakultur, olie- og gasindustrien) 2020–2024

-                    Projektleder for projektet FishGuard (system til overvågning af fiskeadfærd og velfærd) 2012–2015

-                    Biolog hos Siemens Turbomachinery Equipment (2007-2010), hvor jeg arbejdede med biologiske processer i spildvandsrenseanlæg.

-                    PhD studerende ved Umeå Universitet i Sverige, hvor jeg arbejdede med biologiske processer i den Botniske Bugt samt i og under havis. 

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Svendborg-værft udvider med større flydedok og flere arbejdspladser

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Vestas-aktien stiger efter lille overskud i 1. kvartal

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Flådestation Korsør får stor opgradering

05.05.2025Maritimedanmark.dk

Bangladesh under pres før ny konvention træder i kraft

02.05.2025Maritimedanmark.dk

Dansk udviklede sensorer baner vej for renere skibsfart

01.05.2025Maritimedanmark.dk

Dansk Metal roser udmelding om skibsbygning

01.05.2025Maritimedanmark.dk

Mette Frederiksen: Vi skal bygge flådeskibe i Danmark

30.04.2025Maritimedanmark.dk

NKT køber norsk aluminium for milliarder

Jobmarked

Se alle

Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen søger en medarbejder med maritim baggrund til nautiske myndighedsopgaver i afdelingen Sikre Farvande i Korsør

Vil du gøre en forskel i spændingsfeltet mellem maritim faglighed, myndighed, analyse og formidling? Så er du måske vores nye kollega.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

08.06.2025

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Marstal Navigationsskole

Maritim underviser til Marstal Navigationsskole

Vil du være med til at uddanne fremtidens besætning i den maritime branche? Brænder du for at deltage i udviklingen af bæredygtighed i skibsfarten i alle dens former? Vil du arbejde med videbegærlige mennesker i et studiemiljø med nærvær og åbenhed?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark