Luftforurening i havne kræver samarbejde
Det kræver samarbejde mellem havn, by og brugere, hvis man skal nedbringe luftforureningen i havnene, men der kan skabes energieffektive og bæredygtige løsninger. Det var en af konklusionerne på den miljødebat, som Danske Havne var med til at arrangere på Christiansborg.
Helge Rørdam Olesen fra Aarhus Universitet fortalte blandt andet, at en af udfordringerne med emissioner fra skibsfarten er, at byer har en tendens til at bygge for højt og for tæt på havnen. Havnebyerne bør tænke i bufferzoner ned til havnen, da de skadelige emissioner er centreret i en radius på en halv kilometer omkring havnen og op til 30 meter. Kommunalplaner bør i højere grad inddrage havnens aktiviteter og betydning for byen.
I den politiske debat deltog Per Clausen (Enhedslisten), Jens Joel (Socialdemokratiet) og Casper Strunge (De konservative). Politikerne var enige i at reducere miljøpåvirkningen, men at det ikke bør reducere aktiviteten i havnene, da søfart er det mest energieffektive transportalternativ. En særlig udfordring ligger i at skabe en fælles ramme i EU for kontrol af skibes brændstoffer. Til gengæld rummer lovgivningen også muligheder for Danmark. Der er et erhvervsmæssigt potentiale i teknologisk udvikling af kontrol og løsninger til skibsfarten.
Kilde: Danske Havne