Lempeligere beskatning af dansk olie
Maersk Oil meddelte i starten af året, at selskabet vil lukke produktionen i Tyra-feltet i Nordsøen fra oktober 2018. Men nu ser det ud til, at forhandlingerne mellem staten og olieselskaberne bevæger sig i den rigtige retning.
”Vores antagelse er, at genopbygningen bliver en realitet, og vi forventer, at prioriteten vil være at installere en ny fremstillingshub, så produktionen kan begynde igen i felterne i 2020 og på Tyra i 2022”, siger Stuart Livingstone, analytiker specialiseret i Nordsøen hos rådgivningsvirksomheden Wood Mackenzie.
Ifølge flere anonyme kilder arbejdes der på at nå frem til en løsning, som vil forlænge Tyrafeltets levetid. Forhandlingerne drejer sig om at give olieselskaberne bedre skattefordele i form af flere og bedre fradrags- eller afskrivningsmuligheder. Hvis olieselskaberne når til enighed med staten, vil man kunne nøjes med en treårig lukning af Tyrafeltet i stedet for en fuldstændig afvikling, og tilsyneladende er parterne nået ret langt i forhandlingerne.
Problemet med Tyrafeltet er, at den nuværende platform er ved at synke ned i havbunden, og det vil koste op mod 30 milliarder kroner at renovere platformen. Feltet har været i drift siden 1984 og består af 22 gasproduktionsbrønde og 29 olieproduktionsbrønde samt 18 gasinjektionsbrønde.
Kilde: Finans.dk