Johnsons take-it-or-leave-it plan skydes ned
Den irske regering har på forhånd set det Brexit-forslag, som premierminister Boris Johnson senere i dag officielt vil sende til EU med beskeden om, at EU-landene enten kan godkende hans plan eller stå overfor et hårdt Brexit. Den irske regering har allerede afvist forslaget.
Boris Johnsons plan for et aftalt Brexit er en kopi af det forslag, som hans forgænger Theresa May fire gange fik forkastet af Parlamentet med den afgørende forskel, at det såkaldte backstop er taget ud.
I stedet foreslår Johnson, at der i en fireårig periode skal være to grænser. Nordirland skal forblive i EU´s indre marked for landbrugsvarer og industrivarer fra overgangsperioden, der slutter i 2021 og frem til 2025, hvor nordirerne selv kan få lov at bestemme, om de herefter vil følge de britiske varestandarder eller EU´s. Til gengæld vil Nordirland forlade EU´s toldunion sammen med resten af Storbritannien.
Det betyder, at der i op til fire år fra 2021 til 2025 skal være to grænser med kontrol af den ene eller anden slags. En toldkontrol mellem Nordirland og Irland og en varekontrol mellem Nordirland og det øvrige Storbritannien.
Men den plan - som ifølge Johnson er en alt eller intet plan, men både “fair og fornuftig” - skydes ned af den irske europaminister, Helen McEntee, der kalder den “uacceptabel. Hun peger ifølge The Guardian på, at der igen tales om at “vælge og vrage” i enkelt elementer af det indre marked, ligesom forslaget indeholder en tidsgrænse, hvilket gang på gang er blevet afvist.
Hvis Johnsons forslag til en aftale uden et backstop afvises i Bruxelles og blandt de øvrige medlemslande på , vil premierministeren kæmpe for et Brexit den 31. oktober uden en aftale. Det fastslog han på det konservative regeringspartis årlige konference i Manchester tidligere i dag.
Dermed er der lagt op til nye kapitler i den langvarige Brexit-historie, når Johnson skal forsøge at omgå den beslutning, som et flertal i Parlamentet har truffet: Hvis ikke Storbritannien har en aftale med EU om Brexit, skal landet bede om en fristforlængelse.
Kilde: BBC/The Guardian