Hongkongkonventionen trådt i kraft
Konventionen der skal sikre at skibsophugning udføres mere miljøsikkert, er efter 16 års tilløb nu endelig trådt i kraft. Danmark ratificerede konventionen i 2017, men først i 2023 havde så mange lande ratificeret, at den kunne træde i kraft 2 år efter - den 26. juni 2025.
”Når et skib skal ophugges og genanvendes, skal det ske på en måde, der ikke skader miljøet. Der skal være styr på, at farlige stoffer, som asbest, PCB og kviksølv, håndteres korrekt, så de ikke havner i jorden eller havet. Skibsfart er en global industri og hovedparten af den globale skibsflåde bliver ophugget i Asien. Derfor er der brug for fælles internationale regler for at skabe ensartede vilkår på miljøområdet”, siger miljøminister Magnus Heunicke.
87 procent af den globale skibsflåde ophugges i Asien, primært i Indien, Pakistan og Bangladesh.
NGO'en Shipbreaking Platform, understreger at konventionen ikke fjerner den farligste og mest forurenende form for skibsophugning: ophugning af udtjente fartøjer langs kysten, som det praktiseres i lande som Bangladesh, Indien og Pakistan.
"Hongkongkonventionen fastlægger ikke en køreplan for bæredygtig skibsophugning, men vil i stedet tjene de rederiers interesser, der ønsker at undgå at betale de reelle omkostninger ved sikker og miljømæssigt forsvarlig håndtering af udtjente skibe. Tragisk nok risikerer den også at underminere bestræbelserne på at skabe lige vilkår for ansvarlige skibsophugningsvirksomheder, så de kan konkurrere", siger Ingvild Jenssen, direktør og grundlægger af NGO'en Shipbreaking Platform.
-mauh