Grøn reform skal ikke bygges på nye skatter

Topledelsen i Danske Maritime - formand Bjarne Foldager, der også er CEO for MAN Energy Solutions, og adm. direktør for Jenny Braat, er gået sammen om at skrive en kronik, bragt i dagbladet Børsen og på brancheorganisationens hjemmeside.

Du kan læse kronikken i fuld længde herunder:

For et par uger siden kom en ekspertgruppe med input til en grøn skattereform. Målet er CO2-reduktioner, men hvorfor er der pludselig sat lighedstegn mellem grøn omstilling og øget beskatning? Det er et skævt afsæt, og vi mener, at tilgangen bør være en helt anden.

De tre foreslåede modeller vil i varierende grad beskatte danske virksomheder og kan for de store udledere ende som et økonomisk skrækscenarium, der skubber produktionen til udlandet. En effekt der åbenlyst ikke løser den globale klimaudfordring, men blot flytter problemet.

Ingen af modellerne forholder sig til, hvordan man kan motivere til grøn omstilling uden at flytte penge fra virksomhederne til statskassen og rundt i det danske skattesystem med puljer, omfordeling, dokumentationskrav i 7 eksemplarer og masser af administrativt bøvl.

De forholder sig heller ikke til de internationale rammebetingelser. Den maritime industri vil utrolig gerne bidrage til vores fælles ambitiøse målsætninger, men vi skal samtidig kunne agere på det globale marked til konkurrencedygtige priser. Ellers bliver vi valgt fra.

Opdraget til eksperterne burde derfor have været et helt andet: Hvordan får vi mest mulig grøn omstilling for pengene? Hvad kan virksomhederne realistisk set sætte af til grønne tiltag, når de samtidig skal bevare deres konkurrenceevne? Og hvilke typer af virksomheder skal vi koncentrere os om at hjælpe?

Vi savner således en model 4, der belyser, hvordan vi kan nå vores reduktionsmål ved at lade pengene blive i virksomhederne, så de kan investere uden først at betale afgift, for derefter at skulle søge pengene igen.

Samtidig er der brug for konstruktive politiske tiltag, for tempoet kan sagtens øges, men der brug for mere realisme, fordi:

For det første er det svært at lave grøn omstilling, når vi ikke har nok bæredygtige energiformer at sætte i stedet for. Dette er presserende at finde løsninger på.

For det andet mangler der konkrete løsninger. For hvis en virksomhed beslutter sig for CO2-fangst, skal der bestilles en række anlæg, men disse er ikke klar endnu. Der kan sagtens gå fem år, før der kan monteres noget på skorstenen, og vi er heller ikke klar med et sted at fragte CO2’en hen. Og i ventetiden vil den ellers positivt stemte virksomhed så blive beskattet hårdt.

For det tredje betaler danske virksomheder i forvejen meget store CO2-afgifter inden for EU-systemet. Disse stiger løbende i de kommende år og ender direkte i den danske statskasse. Så hvad skal vi helt præcist med en dansk særregel, som risikerer at svække dansk konkurrenceevne, når vi i forvejen er med i EU’s kvotesystem?

For det fjerde må der loft over en eventuel dansk beskatning, for ellers vil en række virksomheder simpelthen ikke have penge tilbage til større grønne investeringer, og så er vi jo lige vidt.

Selv den mest skånsomme model fra eksperterne vil beskatte danske virksomheder markant hårdere end deres udenlandske konkurrenter og vil koste danske produktionsarbejdspladser.

Så vores opfordring er:

Lad det europæiske system vise sin effekt og vis tillid til virksomhederne, som allerede er i fuld gang med grøn omstilling. Vi er helt med på en ambitiøs CO2-beskatning, men den skal være international.

Brug i stedet for flere statslige midler til at accelerere den nødvendige forskning, udvikling og innovation, så vi både kan få vores egen grønne omstilling op i gear og øge eksporten af grønne teknologier. Alene vores danske maritime udstyr vil kunne reducere den globale udledning af drivhusgasser fra skibsfarten med mere end den samlede danske udledning.

Vi kan derfor både gøre godt i Danmark og øge eksporten, hvis modellen styrker virksomhedernes konkurrenceevne frem for at tynge dem med afgifter og bureaukrati.

Kig derudover også gerne mod Norge, hvor man har lavet en fokuseret indsats for at få udledningerne ned hos de tre største udledere, som får dækket 80 % af deres investering i CO2-fangst plus et tiårigt driftstilskud. Norge vurderer, at dette giver en langt større effekt end at skyde med spredehagl på hele erhvervslivet. Vi kunne godt tænke os at se et tilsvarende regnestykke for de største danske udledere, for måske er det samfundsøkonomisk bedre at hjælpe disse med at komme i mål.

Så lad være med at lave danske særregler. Men går man alligevel den vej, så lad pengene blive i virksomhederne, så de undgår beskatning ved at investere et tilsvarende beløb i nye teknologier og grønne løsninger. Det vil skabe en konstruktiv incitamentsstruktur fremfor endnu en skattemæssig labyrint med en sort skygge af svækket konkurrenceevne.

Relateret indhold

05.05.2024Maritimedanmark.dk

Shippinglab med nyt ambitiøst projekt

04.05.2024Maritimedanmark.dk

Robotter skal sætte gang i dansk skibsproduktion

26.04.2024Maritimedanmark.dk

Nyt knudepunkt for maritime iværksættere på vej

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Søren Gade indvier nyt termisk energilager i Esbjerg

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Nedskæringer på universiteter kan ramme den maritime industri

19.04.2024Maritimedanmark.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

18.04.2024Maritimedanmark.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

Jobmarked

Se alle

Marstal Navigationsskole

2 undervisere til Marstal Navigationsskole

Vil du uddanne fremtidens danske søfolk? Vil du sætte mere gang i udviklingen af bæredygtig skibsfart? Her er din enestående chance for at arbejde med videbegærlige mennesker OG blive en del af fremtiden!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

25.05.2024

ÆrøXpressen

Skibsfører søges

ÆrøXpressen søger en skibsfører til ruten mellem Marstal og Rudkøbing til ansættelse snarest muligt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DanPilot

Lods og lodsaspiranter søges til DanPilot

Har du minimum to års effektiv sejltid som overstyrmand eller kaptajn, og har du ambition om at specialisere dig som Lods? Så er det måske dig vi står og mangler.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

30.12.2024

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune søger skibsfører til Færger

Aalborg Kommune søger en skibsfører til varetagelse af sejlads ved overfarterne Hals-Egense og Aalborg-Egholm. Færgedrift er en del af infrastrukturen i Aalborg Kommune og formålet med den er at sørge for forbindelse for biler, passagerer og gods på de to overfarter. I det daglige løses opgaverne på færgerne af personalet i samarbejde med overfartslederen.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2024

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark