Forskellige holdninger til gidslers krav

Søfartens Ledere bekræfter, at skibsfører Eddy Lopez og styrmand Søren Lyngbjørn sammen har henvendt sig til Ekstra Bladet med ønske om godtgørelse som følge af mediets dækning af søfolkenes gidseltagning. Det udløser forskellige reaktioner.

”Der er intet odiøst i at to tidligere piratgidsler, der ifølge Pressenævnet afgjort og uomtvisteligt er blevet krænket af Ekstra Bladet, ønsker en rimelig, økonomisk godtgørelse for de krænkelser de er blevet udsat for. Det er sådan systemet fungerer. Man gør skaden op og omregner den bedst muligt til penge. Sådan gør man når der sker en arbejdsskade, sådan gør man når ens ejendele bliver stjålet

og sådan gør man, når et medie krænker en borgers privatliv og personlige integritet”, siger Søfartens Lederes direktør, Fritz Ganzhorn.

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn er ifølge Søfartens ledere berettigede til godtgørelse efter blandt andet erstatningsansvarslovens § 26. Sagen vedrører beskyttelsen af privatlivets fred og retten til eget billede, der i dansk ret er baseret på almindelige retsgrundsætninger og enkelte lovregler.

Det følger af erstatningsansvarslovens § 26, stk. 1, at den, der er ansvarlig for en retsstridig krænkelse af en andens frihed, fred, ære eller person, skal betale den forurettede godtgørelse for tort. Privatlivets fred er endvidere beskyttet af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 8.

”På deres vej tilbage mod en normal tilværelse er Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn nu kommet dertil, hvor de mener, at sagen skal have økonomiske konsekvenser for Ekstra Bladet.”, siger Fritz Ganzhorn.

TV2s nyhedsdirektør Michael Dyrby er meget afdæmpet i sin reaktion, men bekræfter overfor TV 2 News at erstatningskravet er blevet rejst. Han har ikke yderligere kommentarer, da man først senere tager stilling til, hvordan stationen vil forholde sig.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen mener til gengæld, at de to danske gidslers erstatningskrav på i alt to millioner fra Ekstra Bladet og TV2 er helt usædvanligt højt og ude af proportioner, men ønsker en hurtig afklaring af sagen og at bladets advokater er bedt om at tage kontakt til Søfartens Ledere.

”Det er et vanvittigt krav de stiller, det er efter min mening helt ude af proportioner, og det vanskeliggør selvfølgelig en forhandling. Men vi har ikke noget ønske om at have en konflikt kørende med Søren og Eddy, derfor vil vi gerne have den sag løst”, siger Poul Madsen til Ritzau.

Ekstra Bladet mener i øvrigt, at kravet om erstatning er opstået, fordi det ikke er lykkedes sagsøgerne og Søfartens Ledere at få nogen form for godtgørelse fra rederiet Shipcraft.

”Fra begyndelsen er vi gået efter en mindelig løsning. Søfartens Ledere har undervejs understreget, at de ikke var interesseret i penge. Men nu går de så efter medierne, fordi de ikke kan hive penge ud af rederiet. Det er meget uklædeligt”, siger Poul Madsen.

”Det er en juridisk meget svær sag at føre, og den vil udskyde vores igangværende erstatningssag mod Shipcraft om manglende løn og arbejdsskadesagen. Derfor vælger vi ikke at gå efter Shipcraft med en tillægserstatning – også selv om vi godt kunne ønske, at det ville være nemmere i dansk ret at få sådan en sag gennemført. Men vi er nødt til at forholde os til, hvad der juridisk er muligt”, siger Fritz Ganzhorn til Ekstra Bladet.

Søfartens Ledere oplyser, at Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn agter at dele godtgørelserne med deres fire filippinske kollegaer fra Leopard, der også var taget som gidsler i sagen.

Kilde: Søfartens Ledere, TV2 , Ekstra Bladet fyens.dk og Ritzau

Relateret indhold

04.03.2024Maritimedanmark.dk

Halvdelen af tabte Maersk-containere fundet

03.03.2024Maritimedanmark.dk

Norsk ordre på verdens første batteridrevne rorofærger til autonom drift

01.03.2024Maritimedanmark.dk

Forsvarsministeren iværksætter advokatundersøgelse i sag om farlige gummibåde.

29.02.2024Maritimedanmark.dk

CMA CGM genoptager Røde Hav-transit - i begrænset omfang

29.02.2024Maritimedanmark.dk

Norden bestiller fire nye tørlastskibe

29.02.2024Maritimedanmark.dk

Esvagt indleder havvindmølle-samarbejde i Sydkorea

28.02.2024Maritimedanmark.dk

Ærøfærgerne har ansat midlertidig transportdirektør

28.02.2024Maritimedanmark.dk

Tysk fregat besvarede Houthi-angreb

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Marine Superintendent - Rohde Nielsen

Are you a Master Mariner working ashore – or interested in transitioning to a shore-based career? Do you want to join a dynamic and growing specialized Danish shipowner?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EUC Nord

Underviser til maritim uddannelse

Vil du hjælpe med at uddanne unge og voksne til en af de mest spændende brancher i Danmark – så har vi jobbet til dig lige her!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

19.03.2024

MARPRO Search & Selection

Marine Superintendent - Rohde Nielsen

Are you a Master Mariner working ashore – or interested in transitioning to a shore-based career? Do you want to join a dynamic and growing specialized Danish shipowner? On behalf of Rohde Nielsen, MARPRO is looking for a Marine Superintendent to the office in Grenå.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE

Du er enten - Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

30.03.2024

DFDS

Befaren Skibsassistent

Vi søger løbende medarbejder til vores flåde, som består af passager- og ro-ro fragtskibe, der primært er beskæftiget i Nordeuropæisk fart.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MarineShaft A/S

MarineShaft søger Key Account Manager

MarineShaft er en mellemstor virksomhed med ca. 85 ansatte. Vi er specialiseret i reparation af ror og propellerudstyr. Vi betjener kunder verden over og leverer tekniske hastereparationsløsninger af høj kvalitet til den maritime branche.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Rohde Nielsen

Maskinistlærling ved Rohde Nielsen

Er du passioneret omkring maskiner, har du hænderne skruet godt på, og drømmer du om en spændende karriere til søs? Så er det dig, vi leder efter som vores næste maskinistlærling hos Rohde Nielsen!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MAERSK TRAINING

Maritime Instructor (Master Mariner)

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus, we are looking for an ambitious and dynamic Master Mariner or Dual Officer to join our team in Svendborg, as instructor in the maritime department. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Dry Cargo Operator

On behalf of MUR Shipping, MARPRO is looking for a dry cargo operator to deliver operational support for a market leading shipping company owning, controlling, and chartering a fleet of more than 140 vessels transporting minerals, metals, agricultural products, and construction materials worldwide.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Polar Course - Basic

Dette 3-dages kursus henvender sig til alle officerer, som er en del af vagtholdet på broen i skibe, der sejler i polare og isfyldte områder. Kurset opfylder kravene i IMO’s Polarkode og STCW V/4.

Dato

04.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Polar Course - Basic & Advanced

Dette 5-dages kursus henvender sig til alle skibsførere, overstyrmænd og andre officerer, som er en del af vagtholdet på broen i skibe, der sejler i polare og isfyldte områder. Kurset opfylder kravene i IMO’s Polarkode og STCW V/4.

Dato

04.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Polar Course - Advanced

Dette 3-dages kursus henvender sig til alle skibsførere, overstyrmænd og andre officerer, som er en del af vagtholdet på broen i skibe, der sejler i polare og isfyldte områder, og som allerede er i besiddelse af et bevis for grundlæggende tjeneste i skibe omfattet af polarkoden (basic training). Kurset opfylder kravene i IMO’s Polarkode og STCW V/4.

Dato

06.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Transport af farligt gods i tørlastskibe og færger

Dette kursus henvender sig til alle personer som står for lastning, losning, håndtering af farligt gods i emballeret form, kurset henvender sig ligeledes til Operatører, som har med farligt gods i emballeret form at gøre.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Advanced course for olietankskibe

Dette kursus henvender sig til kaptajner, maskinchefer, overstyrmænd, 1. mestre samt officerer med direkte ansvar for lastning, losning, håndtering af lasten, tankrensning samt øvrige lastrelaterede operationer. Dette kursus henvender sig desuden til superintendents og operatører af tankskibe (olie)

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Brandslukning i elbiler på færger (Kursus og Workshop)

Marstal Navigationsskole og Færgesekretariatet arrangerer i samarbejde en kursusdag med nyeste viden om brand i elbiler, demonstration af udstyr og workshop om indsats mod elbilbrande i færger.

Dato

14.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal