EU udbud om flådeskibe droppet
På et møde i går mellem partierne bag forsvarsforliget blev det besluttet, at vedligeholdelsen af de danske flådeskibe alligevel ikke skal sendes i EU udbud. Det kan betyde at op mod 2.000 arbejdspladser over syv år kan bevares på danske værfter.
”Vi har i dag besluttet i forsvars forligskredsen, at søværnets skibe ikke skal sendes i EU udbud i denne omgang. Sagen skal sendes over i Erhvervsministeriet for at se, om der var tale om over-implementering. Det mener jeg, der var, vi skal derfor sikre at arbejdet for de op imod 2000 mandeår over en 7 årig periode kan blive i Danmark. En god dag for det Maritime Danmark”, siger det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen til TV2/Nord.
Daværende Forsvarsminister, Nicolai Wammen, besluttede omkring 1. maj 2015, at en syvårig vedligeholdelseskontrakt på samtlige 53 flådefartøjer skal tilrettelægges som et EU-udbud, så udenlandske værfter får mulighed for at byde på opgaven, der har en værdi af cirka 700 millioner kroner.
Den 7. juli besluttede den nye forsvarsminister Carl Holst, at man skulle se på muligheden for ikke at sende vedligeholdelsesopgaverne i EU udbud, da der i Romtraktaten findes undtagelser, der giver mulighed for at holde netop arbejder på bl.a. disse fartøjstyper fri af EU-udbud.
”Der er tale om et grelt eksempel på overimplementering. Den danske stat er eneste EU-land, der ikke anvender en helt særlig paragraf i Rom-traktaten (346), som giver klar og enkel adgang til at undlade at sende opgaver for Søværnet i EU-udbud”, sagde Jenny N. Braat, adm. direktør for Danske Maritime ved den lejlighed.
Beslutningen i maj måned skabte stor frustration både blandt de nordjyske værfter, men også på Ærø, hvor der hidtil er foretaget vedligehold af en række af Flådens og Marinehjemmeværnets fartøjer.
Kilde: TV2/Nord