Energiøer og mere vind i ny klimaaftale
Et bredt flertal i Folketinget blev natten til mandag enig om en klimaaftale, der skal være med til at sikre, at Danmark når i mål med en 70 pct. reduktion af CO2 i 2030 i forhold til 1990. En grøn afgift er skrevet ind i talen i form af en grøn skattereform, der skal på plads efter sommer.
Regeringens forslag om at etablere to energiøer er blandt de tiltag i den nye klimaaftale, der blev forhandlet på plads i nat af et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti.
Regeringens udspil til forhandlingerne lagde op til besparelser på to millioner ton CO2, men resultatet bliver tiltag, der “samlet set vil kunne nedbringe CO2-udledningerne med 3,4 mio. ton,” siger finansminister Nicolai Wammen.
Det lykkedes for de øvrige partier at få grønne aftaler med i Klimaaftalen, trods regeringens oprindelige modstand. De grønne afgifter skal indgå i en grøn skattereform, der skal forhandles på plads efter sommerferien.
Regeringens forslag om to energiøer, der tilsammen skal producere 5 GW - eller dobbelt så meget energi, som der i dag er i drift i havvindparker omkring Danmark, blev en del af planen. Bornholm bliver den ene energi ø, mens den anden er en kunstig ø, der skal anlægges i Nordsøen. De skal begge klare sig uden offentlig støtte.
Aftalen indeholder også et pulje på 800 mio. kr. til “fangst og lagring af CO2”; et felt, som Maersk Drilling i sidste uge gik ind i som en del af et nyt konsortium, der vil udvikle teknikker til at opfange CO2 og lagre den i undergrunden.
Kilde: Finansministeriet