DTU-forskning bag forbud mod udledning af scrubbervand
Fra den 1. juli i år bliver det forbud for skibe at udlede forurenet vand fra scrubbere i danske farvande ud til 22 km. fra kysten. Det er DTU-forskning og internationale studier, der er ligger bag.
Foto: Miljøministeriet
DTU’s forskning har dokumenteret, at det syreholdige røggasvand er akut dødeligt for de små krebsdyr i havet, som er en vigtig del af planktonsamfundet.
Derudover indeholder røggasserne en række tungmetaller og kemiske forbindelser, som er stærkt skadelige for hele fødekæden, lige fra plankton til fisk, og de mikroorganismer, som lever i selve havbunden, skriver DTU i en pressemeddelelse.
“DTU’s forskere var blandt de første til at dokumentere de skader scrubbervand giver i vandmiljøet. Sidenhen har forskerne påvist effekterne på nogle af de arter, som lever i de kystnære områder i Danmark, og dermed skabt et solidt, fagligt vidensgrundlag for at politikerne kan lovgive på området,” siger prorektor på DTU Christine Nellemann.
Brugen af scrubbere tog fart i 2015, da der blev indført regionale krav om et maksimalt indhold af svovl i skibsbrændstof på 0,1 pct. I 2020 betød nye krav fra IMO, at skibsbrændstof maksimalt må have et svovlindhold på 0,5 pct. på verdensplan,hvilket accellererede brugen af scrubbere yderligere.
Scrubberne vasker svovlet ud af røggassen og binder den i en væske, der også indeholder en række skadelige tungmetaller.
Og det er udledning af det forurenede scrubbervand, der nu forbydes i de danske farvande.
-emte