Derfor duer isbryderne ikke længere !!

<i>Skibsfører Eigil Kiel Schmidt har skrevet et læserbrev til maritimedanmark.dk, i forlængelse af den aktuelle debat om statens isbrydere. Eventuelle kommentarer til læserbrevet er velkomne.</i>

Læserbrev:

Jeg for til søs i danske farvande, i vintrene 85-87 og igen i 1996. I vintrene 85 - 87 var jeg skipper på "Capella" af Aarøsund. En tankbåd på 1600 tons.

I de år var det den berømte Kaptajn Rasmussen, som styrede slaget fra København, sammen med damen, som vi kaldte "fru is". Det var hende som oplæste ismeldinger i radioen.

Vi hentede konstant gasolie og benzin i Stigsnæs, Fredericia og Kalundborg, til alle mulige små danske havne. I Smålandsfarvandet lå Elbjørn og hjalp os til Nykøbing F, Masnedø osv, da den var isbryderen med lavest dybgang.

En overgang blev isen så slem, at færger fik første prioritet, og tankbåde med brændstof fik anden prioritet.

Det var skønt at kunne ringe til Kaptajn Rasmussen, over Lyngby Radio,

og bede om hjælp, når man var ved at drive, med isen, på land ved Endelave eller Omø.

En overgang var Hr. Rasmussen lidt stram i betrækket, fordi Thorbjørn stort set sejlede rundt og hjalp "Capella", "Vivian Theresa" og "Sibris" hele tiden.

Isbryderne var bemandet med dygtige besætninger fra flere forskellige steder som islukkede lodserier, polarskibs-folk osv.

Når vi skulle trækkes i wiren, bakkede f.eks. Thorbjørn op til vores stævn og man smed en kasteline over til os. I enden var ikke en wire, men en blikpøs !! I pøsen lagde vi med glæde et par flasker snaps og et par kartoner cigaretter.

Kort efter kom wiren om bord, og med 8 - 10 knob gik det bagefter Thorbjørn, igennem isen. Jeg skal hilse og sige, at skibssiden så forfærdelig ud, efter isvintrene. Men der var gode fragter, og vi kunne altid reparere

stål.

Det gik bare ud over stepperne. Isbjørn, eller Danbjørn grundstødte fordi Decca-signalerne havde "klumper i strømmen". Elbjørn afsved el-motorerne og kom aldrig mere ud at sejle.

Kunne isbryderne hjælpe kom de så hurtigt som muligt, og hvis der bare var "næsten nok vand", fik vi hjælp.

På et eller andet tidspunkt beslutter staten, at isbryderne skal bemandes af søværnet, og styres fra SOK i Århus. Det kunne, måske, være meget godt. Forskellen er bare, at søofficerer fra marinen og almindelige skippere manøvrerer helt forskelligt.

Den almindelige skipper har selv fat i håndtagene til maskineriet. Han står også og lytter på VHFèn hvor der er en stor færge eller andet, som kan hjælpe.

Søofficeren giver sine ordrer til en underofficer, som igen giver det videre til en under, under osv. Vedkommende som til sidst trækker i håndtagene har ingen føling.

VINTEREN 1996.

I vintrene 85 - 87 var Thorbjørn en tur i Haderslev og lige brække isen op. Da de alligevel var på de kanter. I Haderslev er max dybgang 6 meter, så med sine ca. 5 meters dybgang var det jo ingen problem for Thorbjørn.

I isvinteren 1996 var jeg lods på Haderslev Fjord, samt overfartsleder på færgen til Aarø.

Vi smadrede færgens ene gear, i isen, og måtte på værft. Jeg ringede til SOK. Til min klassekammerat fra Navigationsskolen, Alex Jensen. Alex var chef for istjenesten det år.

Jeg forklarede Alex, at vi havde behov for hjælp til at brække isen, for færgen, så den kunne komme ud af lejet, og komme til værftet i Assens. Der var ca. 6 meter vand, så no problem, regnede jeg med.

Alex Jensen talte så med Carsten Schmidt, som var chef på

Thorbjørn(senere meget kendt fra jordomrejsen med Galathea ekspiditionen). Thorbjørn kunne ikke hjælpe os, da der skulle være 6 meter vand.

Jamen.siger jeg, det passer jo fint, der er 6 meter vand på stedet, og i øvrigt fortæller jeg, at Thorbjørn også tidligere har været i Haderslev.

Det var i en anden tid, forklarede man mig. I dag hedder det 6 meter UNDER KØLEN. Vi måtte så leje en slæbebåd fra Svendborg for at sejle 4 timer til Aarøsund for at brække is over en 8 meter strækning.

Hvis det stadig er således, at isbryderne skal have 6 meter under kølen, kan enhver se, at det stort set kun er T-ruten, som kan holdes brækket.

De skibe som sejler i T-ruten i dag har ofte mange flere kræfter end vore isbrydere. Kyststrukturen i Danmark kræver nogen isbrydere som er bygget til at kunne ramme bunden, og som stikker max 5-6 meter. Vel at mærke nogen isbrydere som vil sejle lige til de står fast på bunden.

Jeg ved ikke om man har ændret holdning siden 1996. Hvis man ikke har, og holder fast på vanddybden så er det derfor isbryderne ikke kan bruges længere.

Med venlig hilsen

Eigil Kiel Schmidt Skibsfører. eigil@eigilschmidt.dk

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

09.05.2025Maritimedanmark.dk

Storbritannien skruer op for sanktionerne mod russisk skyggeflåde

09.05.2025Maritimedanmark.dk

God belægning styrker Høj Nordic Marine Contractor

09.05.2025Maritimedanmark.dk

Medie: Maersk slipper for amerikanske havnegebyrer

08.05.2025Maritimedanmark.dk

Forventet nedgang hos Torm i 1. kvartal

08.05.2025Maritimedanmark.dk

Maersk øger omsætning og indtjening i Q1

08.05.2025Maritimedanmark.dk

DFDS-færge i dag indsat som erstatning for Hammershus

07.05.2025Maritimedanmark.dk

USA indstiller angreb mod Houthi-oprørere i Yemen

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Eksplosions-ramt Maersk skib må vente en uge

Jobmarked

Se alle

Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen søger en medarbejder med maritim baggrund til nautiske myndighedsopgaver i afdelingen Sikre Farvande i Korsør

Vil du gøre en forskel i spændingsfeltet mellem maritim faglighed, myndighed, analyse og formidling? Så er du måske vores nye kollega.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

08.06.2025

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Marstal Navigationsskole

Maritim underviser til Marstal Navigationsskole

Vil du være med til at uddanne fremtidens besætning i den maritime branche? Brænder du for at deltage i udviklingen af bæredygtighed i skibsfarten i alle dens former? Vil du arbejde med videbegærlige mennesker i et studiemiljø med nærvær og åbenhed?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark