Debatindlæg: Lad os nu komme i gang

Grøn omstilling: Lad os nu komme i gang med rent faktisk at måle skadelige udledninger fra skibe og indsamle præcise og konkrete data. Det skriver Morten Brandborg, CEO for Green Instruments, i et debatindlæg.

Foto: Green Instruments

Af Morten Brandborg


Indlandsisen smelter i et foruroligende tempo. Hedebølger rammer Sydeuropa, USA og Asien med stor kraft. Usædvanligt kraftigt nedbør ødelægger huse og infrastruktur. Denne sommer har igen vist, at klimaændringerne har store konsekvenser, og der er bred enighed om, at alle bør spille en rolle i den grønne omstilling – herunder skibsfarten. Selv om FN´s søfartsorganisation, IMO, for ganske nylig har strammet kravene til skibsfarten for at reducere CO2-udledningerne, har FN og EU desværre undladt at stille krav om, at udledninger fra skibe skal dokumenteres ved hjælp af præcise data i stedet for usikre beregninger, som det er tilfældet i dag.


Hvorfor ikke udnytte den teknologi, der rent faktisk er til rådighed, så alle kan få et mere retvisende billede, når vi taler om skibes udledninger af blandt andet CO2, kvælstofoxid (NOx), svovlindhold i udstødningsgasser og skadelige sodpartikler, som man har gjort på land i mange år?


I dag kan rederierne nemlig nøjes med at beregne, hvor meget skibene udleder. Men vi ved, at beregningerne er upræcise og generelt får skibenes udledninger til at se mindre ud, end de rent faktisk er. 

I fremtiden vil skibsfart ikke blot komme til at sejle på en enkelt type brændstof, men snarere på en kombination af flere. Dette vil give udfordringer i forhold til nøjagtigheden af beregninger og gøre disse meget besværlige at udføre. Samtidig er mange af de nye brændstoffer kendetegnet med at være afhængige af såkaldte pilot fuels i antændingsprocessen, hvilket giver unøjagtigheder i beregninger, men nemt kan måles korrekt. Sluttelig kigger vi ind i, at et future fuel som biobrændsel aldrig er helt ens sammensat, og derfor ikke kan beregnes – det kan derimod måles og give et retvisende billede. 
 

Avanceret udstyr kan måle præcist, hvor meget CO2 eller skadelige partikler, skibene udleder. Teknologien er allerede til rådighed. Det handler blot om, at rederierne foretager relativt beskedne investeringer i udstyret, så de kan dokumentere, at de overholder grænseværdierne.

Hvis rederierne ikke af sig selv installerer udstyret på fragtskibe, krydstogtskibe, færger og andre typer skibe, bør politikerne overveje, om det er på tide at stille krav om dokumenterede udledninger i stedet for beregnede udledninger. Det vil styrke branchens troværdighed betydeligt, hvis usikre beregninger bliver erstattet af konkrete data, og det vil være til stor gavn for klimaet. Der er behov for politiske beslutninger på internationalt plan, for skibsfarten er international, og der bør gælde de samme regler, uanset hvilke farvande skibene befinder sig i. Når beslutningerne skal tages i internationale fora, går det forholdsvis langsomt, men det understreger blot betydningen om at komme i gang hurtigst muligt. Jeg håber derfor, at danske politikere vil tage emnet op og sætte skub i debatten.


Branchen har ligeledes en interesse i at kunne dokumentere deres faktiske udledninger for at opretholde deres konkurrenceevne. Vi vil se stigende krav fra kunder og forbrugere om, at varer bliver transporteret på en ansvarlig måde, og dermed får rederierne et stærkt incitament til at dokumentere deres udledninger. De kan sikre sig en konkurrencemæssig fordel, hvis de leverer præcise data i stedet for usikre beregninger. Lad os nu plukke de lavthængende frugter og stille krav om præcis dokumentation i stedet for estimerede beregninger, hvis skibsfarten for alvor skal melde sig ind i klimakampen. 

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Svendborg-værft udvider med større flydedok og flere arbejdspladser

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Vestas-aktien stiger efter lille overskud i 1. kvartal

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Flådestation Korsør får stor opgradering

05.05.2025Maritimedanmark.dk

Bangladesh under pres før ny konvention træder i kraft

02.05.2025Maritimedanmark.dk

Dansk udviklede sensorer baner vej for renere skibsfart

01.05.2025Maritimedanmark.dk

Dansk Metal roser udmelding om skibsbygning

01.05.2025Maritimedanmark.dk

Mette Frederiksen: Vi skal bygge flådeskibe i Danmark

30.04.2025Maritimedanmark.dk

NKT køber norsk aluminium for milliarder

Jobmarked

Se alle

Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen søger en medarbejder med maritim baggrund til nautiske myndighedsopgaver i afdelingen Sikre Farvande i Korsør

Vil du gøre en forskel i spændingsfeltet mellem maritim faglighed, myndighed, analyse og formidling? Så er du måske vores nye kollega.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

08.06.2025

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Marstal Navigationsskole

Maritim underviser til Marstal Navigationsskole

Vil du være med til at uddanne fremtidens besætning i den maritime branche? Brænder du for at deltage i udviklingen af bæredygtighed i skibsfarten i alle dens former? Vil du arbejde med videbegærlige mennesker i et studiemiljø med nærvær og åbenhed?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark