Danske Maritime: Vi har tre vigtige krav
Lige konkurrencevilkår med udlandet, fokus på maritim forskning og en indsats for at sikre tilstrækkeligt med tekniske medarbejdere. Det er Danske Maritimes tre vigtigste prioriteter til en kommende ny regering.
Den kommende danske regering skal ikke blot købe billigst muligt ind, når det gælder køb eller vedligeholdelse af skibe. I stedet skal den danske stat bruge skibene som en forsknings-, udviklings og innovationsplatform for danske maritime virksomheder, fastslår Danske Maritime forud for Folketingsvalget den 5. juni.
“Vi har tre spændende områder inden for det maritime, som er i hastig udvikling. Det er miljø, klima og autonomi, og her skal Danmark sikre, at vi er på forkant med udviklingen,” siger Danske Maritimes adm. dir. Jenny N. Braat til Maritime Danmark.
Brancheorganisationen mener, at kravet kan understøtte den maritime forskning herhjemme, f.eks gennem offentlig-private partnerskaber, for på den måde at sikre en global føreposition.
En hurtig og effektiv implementering af en maritim teknikerordning og generelt lige konkurrencevilkår for de danske maritime virksomheder, som sikrer dem samme spilleregler som vores nabolande, er et andet vigtigt krav fra den maritime industri.
“Det skal ske ved udarbejdelsen af et retvisende nabotjek, hvilket også fremgik af den maritime vækstplan. Det er vigtigt at man derefter lægger en plan for at sikre virksomhederne samme eller bedre vilkår end konkurrenterne,” fremhæver Jenny Braat.
“Sidst, men ikke mindst skal regeringen sikre, at vi får tilstrækkelig med dygtige medarbejdere - ikke mindst tekniske medarbejdere. En spørgerunde i februar blandt Foreningens medlemmer viste, at der er stor mangel på dygtige faglærte og ingeniører. Det er meget vigtigt, at vi sikre virksomhederne de medarbejdere, de skal bruge, da de ellers ender med at flytte opgaver ud af landet eller sige nej til gode projekter,” siger Jenny Braat.
At en kommende regering så netop skal satse på den maritime sektor, skyldes ifølge Danske Maritime, at netop virksomheder i denne sektor har en høj eksportandel og derfor skaber vækst, udvikling og velstand i Danmark.
“Samtidig har vi mulighed for at gøre en forskel globalt, hvis vi prioriterer områder, hvor danske virksomheder er i front, fx maritim klima- og miljøteknologi,” siger Jenny N. Braat.
Danske Maritimes ønsker til en kommende regering flugter godt med ønskerne fra Danske Rederier, der i en udtalelse i går pegede på, at en ny regering i endnu højere grad sætter fokus på maritime muligheder inden for forskning, uddannelse og innovation.
”Vi skal kort sagt sørge for, at Danmark – også på det maritime område – er et globalt videncenter. Vi mener derfor, at en ny regering bør styrke den maritime forskning, sikre at de maritime uddannelser fortsat lever op til tidens krav og fastholde fokus på konkurrencedygtige rammevilkår,” siger administrerende direktør Anne H. Steffensen i udtalelsen.
Redaktionen