Dansk anti-pirat mandat fortsat uafklaret

Fra november og fem måneder frem er den danske fregat Esbern Snare udsendt til Guinebugten, hvor den skal hjælpe med til at gøre det pirattruede farvand mere sikkert at besejle for danske og udenlandske handelsskibe.

Arkivfoto.

Missionen bygger på en folketingsbeslutning, og ikke et internationalt mandat som anti-piratindsatsen ud for Østafrika. Og det er fortsat usikkert, hvilke rammer besætningen får for magtanvendelse.

Flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen, der er næstkommanderende i Søværnskommandoen, siger til fagbladet Lederne Søfart, at han forventer at mandatet vil være i samme kategori som det mandat, de danske krigsskibe arbejdede ud fra i Aden-bugten – dvs. tilladelse til evt. at beslaglægge piraternes motor eller deres våben, så de på den måde blev gjort ukampdygtige.

Derimod er det et åben spørgsmål, om der også kan blive tale om at anholde pirater og overgive dem til lokale politimyndigheder, Det kan blive vanskeligt, siger flotilleadmiralen til fagbladet:

”Vi kan jo ikke både optræde i rollen som politi og dommer, så den del af projektet må vi overlade til Udenrigsministeriet – at finde ud af, hvad der skal ske med de pirater, vi måtte pågribe efter et angreb på et handelsskib. Det er diplomaterne, der skal forhandle de ting på plads med regeringerne i Nigeria, Ghana og de andre kyststater, som vi i det hele taget skal få opbygget et godt forhold til”, siger Carsten Fjord-Larsen til fagbladet Lederne Søfart.

Ud over den sædvanlige besætning på 121 mand vil der under indsatsen i Guineabugten også være 10 mand fra Flyvevåbenet med om bord til at bemande og servicere en Seahawk-helikopter, plus soldater fra Frømandskortset til bording operationer, militærpoliti, læger, sygeplejersker m.fl. - i alt op mod 175 personer.

Esbern Snare var tidligere kategoriseret som et støtteskib, men da betegnelsen støtteskib ikke anvendes i internationale sammenhænge, er de to danske støtteskibe nu blevet til fregatter.

Redaktionen

Relateret indhold

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Redegørelse om Iver Huitfeldt er udskudt

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier “anerkender” forbud mod scrubbere

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Anholt savner sin nye redningsbåd - den forsvandt efter en uge

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Aftale på plads: Danmark forbyder udledning af scrubbervand

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Handel med Hafnia-aktier skudt i gang i New York

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle