Coronavirus-alarm: Danmark lukker ned
Med de mest drastiske indgreb i samfundslivet siden 2. Verdenskrig forsøger regering og myndigheder nu at begrænse coronasmitten. Danske Rederier roser statsminister Mette Frederiksen for den “kontante” reaktion. “Vi skal undgå italienske tilstande,” siger adm.dir. Anne H. Steffensen.
Statsminister Mette Frederiksen (S).
Danmark kommer til at befinde sig i en situation, som ikke er oplevet i nyere tid, når offentlige ansatte i stort tal bliver bedt om at holde sig hjemme, mens alle bliver bedt om at undgå kontakt med hinanden mest muligt.
“Vi vælger ændringer i den offentlige sektor for at understøtte, at den private sektor kan fortsætte bedst muligt i længst mulig tid,” sagde statsminister Mette Frederiksen i aftes.
"Det er drastiske skridt, som statsministeren og regeringen her til aften har taget, men det er også en dramatisk og alvorlig situation, vi står i. Det er godt at se, at statsministeren tager truslen alvorligt og reagerer så kontant, som hun gør. Vi skal undgå at få italienske tilstande i Danmark," siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.
Det må forventes, at situationen også fører til begrænsninger i færgetrafikken. Samsø Rederi har allerede meldt ud, at alle passagerer i bil skal forblive i deres biler på overfarten.
“Man må kun forlade køretøjet for at komme på toilettet og ikke samles i grupper på vogndækket. Vi har været forberedt på denne situation og fået Søfartsstyrelsen godkendelse af denne procedure. De gående passagerer skal sprede sig ud over hele passagerområdet og sidde i så lang afstand fra hinanden som muligt. Caféen ombord lukker også med øjeblikkelig virkning. Det er meget vigtigt at alle passagerer respekterer disse tiltag og efterkommer besætningens instruktioner på færgen og i land,” skriver rederiet i et Facebook-opslag.
Molslinjen skev tidligere i går - inden statsministerens pressemøde om nedlukningen af Danmark - at rederiet er i tæt dialog med de relevante myndigheder om forholdsregler. Her til morgen er der endnu ikke kommet nyt om konkrete tiltag på Molslinjens mange ruter i Danmark.
Danske Rederier siger videre om situationen: "Det er klart, at de nye tiltag også kræver særlige tiltag for vores medlemmer og de knap 7000 ansatte, der arbejder i rederikontorerne rundt i hele landet, men jeg er sikker på, at rederierne går endda meget langt for at finde fleksible løsninger og f.eks. lade deres medarbejdere arbejde hjemme i det omfang, det er muligt. Vi i det private må tage vores del af ansvaret og gøre alt, hvad vi kan for at bidrage til, at Danmark kommer godt igennem de næste altafgørende uger" siger Anne H. Steffensen.
Også landets mange maritime udstyrsproducenter kan blive ramt af de tiltag, når virksomhederne opfordres til at lade de ansatte blive hjemme - eller arbejde hjemmefra.
Regeringens nedlukning af aktiviteterne er foreløbig sat til at vare i 14 dage. Målet er at udskyde spredningen af coronavirus, som sygehusvæsenet kan følge med i forhold til at behandle dem, der bliver mest syge.
Folketinget bliver også berørt at de nye tiltag. Således vil alene de vigtigste udvalg i forhold til coronakrisen være i arbejde, ligesom den nødvendige lovgivning vil blive vedtaget med færrest mulige medlemmer i salen i forhold til forretningsordenens bestemmelser, oplyser TV 2 News.