Blue Water taber sag til Odense Havn
Sø- og Handelsretten har afvist et erstatningskrav på 28,1 mio. kr. med tillæg af procesrenter, som Blue Water havde krævet af Odense Havn A/S. Det fremgår af en meget enstemmig dom afsagt fredag ved Sø- og Handelsretten
Sø- og Handelsretten slår fast, at Blue Water Shipping ikke har godtgjort, at der var grundlag for det påståede erstatningskrav, da havnen ikke overlod til andre aktører at betjene portalkran og øvrigt udstyr, der forudsætter stor ekspertise, erfaring og ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger.
Sagen, der blev anlagt i 2017, vedrører forhold i perioden 2014-16, hvor Blue Water Shipping en forventning om, at havnen var forpligtet til at udbyde kritiske og sikkerhedsmæssigt komplicerede opgaver. Havnen var ikke af den opfattelse.
”Jeg er meget tilfreds med den klare dom, som Sø- og Handelsretten har afsagt i dag. Hermed kan vi lægge en efterhånden gammel sag bag os, som retteligt ikke burde være rejst”, siger Carsten Aa, CEO for Odense Havn.
Blue WaTer Shipping siger i en kommentar til dommen:
”Vi kan konstatere, at denne form for offentligt opgavetyveri kan ske uden konsekvenser. Det er beskæmmende, at vi har en havnelov, der ikke medfører nogen form for straf eller erstatning selvom havnen har overtrådt loven. Det udstiller havneloven som utilstrækkelig og uden konsekvens”, siger Blue Waters adm. direktør Søren Nørgaard Thomsen.
Blue Water skriver i en kommentar, at Trafikstyrelsen i 2017 slag fast, at Odense Havn havde overtrådt havneloven ved at udføre havnerelaterede operatørvirksomhed i perioden 2014-2017. Sø- og Handelsretten dom ændrer ikke på Trafikstyrelsens afgørelse, hvilket dermed betyder, at Odense Havns overtrædelse af loven ikke medfører nogen sanktioner.
Sø- og Handelsretten finder ikke, at Blue Water har løftet bevisbyrden for at kunne opnå erstatning. Af dommen fremgår det, at Blue Water ikke har godtgjort at man var eneste aktør til at udføre aktiviteterne og herunder heller ikke eneste aktør, der ville have udvist interesse for at udøve aktiviteterne. Søren Nørgaard Thomsen mener, at denne præmis er absurd:
”Det er en abstrakt vurdering uden hold i virkeligheden. Det betyder, at vi – som privat virksomhed – skal bevise overfor retten at ingen andre virksomheder på nogen som helst måde ville være interesserede i disse opgaver. Det er en urimelig og umulig forudsætning at lægge til grund for en så væsentlig afgørelse, da det reelt betyder, at ingen virksomheder kan få erstatning for kommunale havnes overtrædelser af havneloven,”, siger Søren Nørgaard Thomsen.
Blue Water Shipping vil nu nærlæse dommens præmisser sammen med firmaets rådgivere med henblik på at drøfte en eventuel anke.skal at betale sagens omkostninger.
Redaktionen