Biofuel til skibsfarten i Frederikshavn

Verdens første bioraffinaderi til bæredygtigt skibsbrændstof er på vej i Frederikshavn. Frederikshavn Havn, virksomheden Steeper Energy samt Aalborg Universitet har indgået partnerskab om at etablere verdens første biomasse-baserede anlæg til fremstilling af bæredygtigt skibsbrændstof.

”Med udgangspunkt i det nyligt indviede bio-olie forskningsanlæg på Aalborg Universitet, der er baseret på samme teknologi, og aktiviteter i Canada omkring etablering af pilotanlæg samt et demonstrationsanlæg, vil en væsentlig del af de tekniske og økonomiske risici ved etablering af et anlæg i Frederikshavn blive kraftigt reducerede”, siger Lasse Rosendahl, professor ved Institut for Energiteknik, AAU.

Anlægget skal levere svovlfrit brændstof til de mange tusind skibe, der årligt passerer havnen. Ny nultolerance-lov på svovlindhold garanterer succesen, mener konsortiet. Anlægget baseres på Steeper Energys patentanmeldte Hydrofaction(TM) teknologi.

Lasse Rosendahl henviser til en ny lov, der træder i kraft den 1. januar og som vil tvinge fartøjer, der færdes i de såkaldte SECA områder i Østersøen og Nordsøen samt langs den Californiske kyst til enten at rense brændstoffet for svovl eller skifte til et svovlfrit brændstof. For rederierne kan det betyde årlige trecifrede millionregninger.

Frederikshavn Havn anslår, at der er et marked på stedet for cirka 900.000 tons marinebrændstof årligt alene i området omkring Skagerak og det nordlige Kattegat.

Det kommer ikke kun til at betyde noget for dem, der bliver kunder til anlægget, men vil også være med til at skabe arbejdspladser og trække endnu mere trafik ind i havnen, mener adm. direktør i Frederikshavn Havn, Mikkel Sørensen.

Omkring 100.000 skibe passerer hvert år strædet ved Skagen i enten syd- eller nordgående retning, og mange af dem vil benytte muligheden for at tanke svovlfrit brændstof i eller udfor Frederikshavn. Mikkel Sørensen understreger, at det nye brændstof uden problemer vil kunne blandes med det eksisterende brændstof i skibenes tanke.

I den foreløbigt projekterede størrelse vil anlægget ikke kunne dække det fulde forbrug på havnen. Det planlagte anlæg vil kunne producere 50-150.000 tons brændstof årligt. Præcis hvor meget, man vil producere, afhænger af økonomien.

Anlægget fodres med to til tre gange så meget træ. Bio-olien skal nemlig produceres på træ, som i første omgang skal importeres til havnen fra f.eks. Rusland, Baltikum, Sverige, Finland eller endda Canada. Det er dog ingen hindring, da havnen allerede i dag har et velfungerende logistiksystem, der egner sig til import af biomasse.

Ifølge teknisk direktør Steen B. Iversen, Steeper Energy, vil der på længere sigt blive arbejdet hen imod at anlægget kan drives på flere forskellige biomasser, som for eksempel lokale energiafgrøder eller gylle, halm og lignende. Dette arbejde vil udføres på Aalborg Universitets nyligt indviede bio-olie forskningsanlæg.

”Ved at opstille et solidt forretningsmæssigt grundlag for anlægget baseret på træ som input, kan vi fokusere på at gøre anlægget så effektivt som muligt, og på at producere et bæredygtigt, højkvalitets biobrændstof til den marine sektor”, siger Steen B. Iversen.

Projektet er endnu i sin indledende fase med fokus på at opstille en gennemarbejdet business case og feasibility study. Herefter søges investorer og partnere til selve engineering fasen.

”Det bliver fantastisk at kunne bruge affald, f.eks. fra træindustri, til at skabe noget, der bliver en del af løsningen på et stort miljøproblem inden for det maritime område. I dag forbruges dagligt cirka 90 millioner tønder olie på verdensplan, heraf de 60 millioner alene til transport, siger Mikkel Sørensen,Frederikshavn Havn, ,der glæder sig overordentlig over projektet.

Endnu søges der investorer til projektet, som konsortiet dog er sikre på, kan realiseres. Der er allerede ansøgt om midler fra forskellige offentlige og private fonde.

Kilde: Frederikshavn Havn

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Svendborg-værft udvider med større flydedok og flere arbejdspladser

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Vestas-aktien stiger efter lille overskud i 1. kvartal

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Flådestation Korsør får stor opgradering

05.05.2025Maritimedanmark.dk

Bangladesh under pres før ny konvention træder i kraft

02.05.2025Maritimedanmark.dk

Dansk udviklede sensorer baner vej for renere skibsfart

01.05.2025Maritimedanmark.dk

Dansk Metal roser udmelding om skibsbygning

01.05.2025Maritimedanmark.dk

Mette Frederiksen: Vi skal bygge flådeskibe i Danmark

30.04.2025Maritimedanmark.dk

NKT køber norsk aluminium for milliarder

Jobmarked

Se alle

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Marstal Navigationsskole

Maritim underviser til Marstal Navigationsskole

Vil du være med til at uddanne fremtidens besætning i den maritime branche? Brænder du for at deltage i udviklingen af bæredygtighed i skibsfarten i alle dens former? Vil du arbejde med videbegærlige mennesker i et studiemiljø med nærvær og åbenhed?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark