Biofuel til skibsfarten i Frederikshavn
Verdens første bioraffinaderi til bæredygtigt skibsbrændstof er på vej i Frederikshavn. Frederikshavn Havn, virksomheden Steeper Energy samt Aalborg Universitet har indgået partnerskab om at etablere verdens første biomasse-baserede anlæg til fremstilling af bæredygtigt skibsbrændstof.
”Med udgangspunkt i det nyligt indviede bio-olie forskningsanlæg på Aalborg Universitet, der er baseret på samme teknologi, og aktiviteter i Canada omkring etablering af pilotanlæg samt et demonstrationsanlæg, vil en væsentlig del af de tekniske og økonomiske risici ved etablering af et anlæg i Frederikshavn blive kraftigt reducerede”, siger Lasse Rosendahl, professor ved Institut for Energiteknik, AAU.
Anlægget skal levere svovlfrit brændstof til de mange tusind skibe, der årligt passerer havnen. Ny nultolerance-lov på svovlindhold garanterer succesen, mener konsortiet. Anlægget baseres på Steeper Energys patentanmeldte Hydrofaction(TM) teknologi.
Lasse Rosendahl henviser til en ny lov, der træder i kraft den 1. januar og som vil tvinge fartøjer, der færdes i de såkaldte SECA områder i Østersøen og Nordsøen samt langs den Californiske kyst til enten at rense brændstoffet for svovl eller skifte til et svovlfrit brændstof. For rederierne kan det betyde årlige trecifrede millionregninger.
Frederikshavn Havn anslår, at der er et marked på stedet for cirka 900.000 tons marinebrændstof årligt alene i området omkring Skagerak og det nordlige Kattegat.
Det kommer ikke kun til at betyde noget for dem, der bliver kunder til anlægget, men vil også være med til at skabe arbejdspladser og trække endnu mere trafik ind i havnen, mener adm. direktør i Frederikshavn Havn, Mikkel Sørensen.
Omkring 100.000 skibe passerer hvert år strædet ved Skagen i enten syd- eller nordgående retning, og mange af dem vil benytte muligheden for at tanke svovlfrit brændstof i eller udfor Frederikshavn. Mikkel Sørensen understreger, at det nye brændstof uden problemer vil kunne blandes med det eksisterende brændstof i skibenes tanke.
I den foreløbigt projekterede størrelse vil anlægget ikke kunne dække det fulde forbrug på havnen. Det planlagte anlæg vil kunne producere 50-150.000 tons brændstof årligt. Præcis hvor meget, man vil producere, afhænger af økonomien.
Anlægget fodres med to til tre gange så meget træ. Bio-olien skal nemlig produceres på træ, som i første omgang skal importeres til havnen fra f.eks. Rusland, Baltikum, Sverige, Finland eller endda Canada. Det er dog ingen hindring, da havnen allerede i dag har et velfungerende logistiksystem, der egner sig til import af biomasse.
Ifølge teknisk direktør Steen B. Iversen, Steeper Energy, vil der på længere sigt blive arbejdet hen imod at anlægget kan drives på flere forskellige biomasser, som for eksempel lokale energiafgrøder eller gylle, halm og lignende. Dette arbejde vil udføres på Aalborg Universitets nyligt indviede bio-olie forskningsanlæg.
”Ved at opstille et solidt forretningsmæssigt grundlag for anlægget baseret på træ som input, kan vi fokusere på at gøre anlægget så effektivt som muligt, og på at producere et bæredygtigt, højkvalitets biobrændstof til den marine sektor”, siger Steen B. Iversen.
Projektet er endnu i sin indledende fase med fokus på at opstille en gennemarbejdet business case og feasibility study. Herefter søges investorer og partnere til selve engineering fasen.
”Det bliver fantastisk at kunne bruge affald, f.eks. fra træindustri, til at skabe noget, der bliver en del af løsningen på et stort miljøproblem inden for det maritime område. I dag forbruges dagligt cirka 90 millioner tønder olie på verdensplan, heraf de 60 millioner alene til transport, siger Mikkel Sørensen,Frederikshavn Havn, ,der glæder sig overordentlig over projektet.
Endnu søges der investorer til projektet, som konsortiet dog er sikre på, kan realiseres. Der er allerede ansøgt om midler fra forskellige offentlige og private fonde.
Kilde: Frederikshavn Havn