Årets ludfisk til smagstest
Norges sjømatråd og VG har smagt på årets ludfisk på Kulinarisk Akademi. I midten af oktober mødtes den norske avis VG med sjømatrådet og fire paneldeltagere på Kulinarisk Akademy for at smage på arets ludfisk fra elleve producenter.
Ludfisk, eller ludefisk, er en traditionel ret af tørret stokfisk som udblødes i lud og derefter udvandes. Ludfisk er især en populær spise i juletiden i nordiske lande.
“Producenterne ser, at ludfisken bridrager til at give produkterne god opmærksomhed, og det skaber omtale og spreder viden om ingredienserne. Det er netop formålet med dette arrangement”, siger Ingeborg Moe, rådgiver for fødevarer og ernæring i Norge sjømatråd.
Denne sæsons stokfisk har gode 'tørrebetingelser' og derfor er produktionen af ludfisk lettere sammenlignet med sidste år. Det er et udfordrende produkt at producere, fordi det kræver konstant opmærksomhed.
“Den gode ludfisk som er på markedet nu, fortæller derfor om dygtige norske producenter, der ved, hvad de laver”, siger Ingebjørg Moe.
De tre producenter, der især udmærkede sig i VGs test, var Brødrene Astrup Andreassen fra Værøy på Røst, Brødrene Berg, også fra Værøy, og Ivan Lorentzen Fiskeforretning på Brensholmen i Troms.
“Der er flere gode produkter end dem, vi har modtaget, og der er flere på toppen end juryen noterede. Dette er en smagstest, og en begivenhed, der vil give råmateriale til positiv opmærksomhed,” siger Moe.
Ludfisk har muligvis været en juleret i tidligere danske tider, men spises nu kun i Norge, Sverige og flere dele af Finland.
Kilde: seafood.no