Aquaculture Stewardship CounciI
WWF holder fast på at ASC-mærkningen fra Aquaculture Stewardship Council er det sikre valg, hvis man vil være ansvarlig når man køber opdrættet fisk og skaldyr. Også selvom ASC i sidste uge blev kritiseret for at være baseret på for tyndt et grundlag.
Idag kommer næsten 50 procent af fisk og skaldyr, som spises på globalt plan, fra opdræt. Derfra stammer 80 procent fra Norge. Men akvakultur medbringer ofte betydelige miljøproblemer; unikke naturområder bliver forurenet og der benyttes foder som kommer fra overfiskede bestande.
"Herhjemme kan man allerede købe laks, tigerrejer og pangasius, som er opdrættet i akvakultur, men mange ved ikke, at produktionen flere steder sker på bekostning af miljøet. Der er derfor hårdt brug for en global miljømærkningsordning som ASC, der kan give forbrugere og supermarkeder et troværdigt pejlemærke", siger programleder hos WWF Verdensnaturfondens hav- og fiskeriprogram, Christoph Mathiesen på wwf.dk.
Men akvakultur indebærer ofte rydning af unikke skove som er hjemsted for utallige dyre- og plantearter. Mellem 10-38 procent af verdens mangroveskove er blevet ryddet for at give plads til rejefarme, lyder det fra WWF.
”Opdræt af rejer er bare ét eksempel på, hvorfor der er behov for et miljømærke som ASC. Generelt er opdræt af fisk og skaldyr mere klimavenligt end kødproduktion, ligesom det også kan være med til at mindske det pres, der er i dag på verdens vilde fiskebestande. Det er også derfor, WWF arbejder tæt sammen med forskere, NGO’er, myndigheder og akvakultursektoren for at minimere og løse de miljømæssige og sociale udfordringer, der følger med. Og hér spiller ASC, som er en frivillig ordning, en vigtig rolle”, siger Christoph Mathiesen.
ASC blev grundlagt I 2010 af WWF og Dutch Sustainable Trade Initiative (IDH) for at skabe en institution, der kan forvalte en række globale standarder for bæredygtigt akvakultur.
Kilde: wwf.dk