Vadehavs-østers får topkarakter
Nye prøver, der er taget af Fødevarestyrelsen omkring Fanø og Rømø viser, at den usikkerhed, der sidst på sommeren har været på grund af spor af algegift i østers fra Vadehavet er helt væk. Det er nu uden risiko at spise Vadehavsøsters, der oven i købet får topkarakter.
”Med prøverne håber vi, at vi kan fjerne den usikkerhed og tvivl, der har været omkring det at spise østers. Alle bør mindst én gang i livet prøve at samle en frisk østers op af havet og spise den direkte på stranden”, siger Knud Hjortlund Hansen, projektkoordinator for Sydvestjyske Smagsoplevelser til TV2/Syd.
I sensommeren fandt Fødevarestyrelsen spor af algegift i østers indsamlet langs Vestkysten. De seneste prøver viser nu, at der ikke længere er spor af giftige bakterier.
Det er et perfekt tidspunkt, da østersfestivalen Oyster Trophy Week netop er startet i weekenden. Her kan alle få lov til at smage østers og altså helt uden fare for at få problemer med dårlige østers, kan give en maveonde og sygdom.
Østers testes ved at indsamle vandprøver og såkaldte kødprøver, som bliver testet for alge-toxiner og e-coli bakterier.
Østersfestivalen Oyster Trophy Week finder sted hvert år i oktober måned, i år fra den 10. til den 18. oktober. Festivalen byder på østersarrangementer i alle afskygninger for både eksperter og novicer. Der afholdes en lang række arrangementer rundt om i landet.
Nogle arrangementer har fokus på østersens plads i den danske natur, andre fokuserer på den rige kulturarv og de mange historier, der knytter sig til østers. Endelig er der naturligvis arrangementer, hvor østersen er hovedperson i gastronomiske indslag.
Se mere om arrangementer HER
Kilde: TV2/Syd