Unikt samarbejde har fjernet kemiske våben
Libyens sidste kemiske våben blev fjernet af Danmark i et unikt offentligt-privat partnerskab. Det understreger både dansk skibsfarts ekspertise og evnen til at finde løsninger på tværs af stat og virksomheder i Danmark.
”Der er grund til at være stolt over, at det danske Forsvar og den danske handelsflåde i fællesskab kan bidrage i internationale operationer, senest med at fjerne kemiske våben fra Libyen. Det er en succeshistorie, at handelsflåden med vores ekspertise kan understøtte Forsvarets operationer og give vores bidrag til at gøre verden mere sikker”, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danmarks Rederiforening.
Det var DFDS’ danskflagede handelsskib Ark Futura, der stod for transporten af de kemiske våben, indchartret af det danske Forsvar som en del af det såkaldte ARK-projekt. ARK-projektet blev etableret i 2003 i et samarbejde mellem den daværende Forsvarskommando, Danmarks Rederiforening og Maersk Broker K/S.
Princippet for ARK-projektet er, at de dansk-flagede skibe tages på fuldtidscharter af Forsvaret, men tilbageleveres til rederiet, når skibene ikke benyttes. På den måde har Forsvaret fuld råderet over skibene indenfor de aftalte varsler samtidig med, at rederiet kan holde skibene beskæftiget. Det reducerer de samlede udgifter.
Det var i samme partnerskab, at Danmark fjernede kemiske våben fra Syrien i 2014 og bidrog til at bekæmpe Ebola i Vestafrika i 2015.
Kilde: Danmarks Rederiforening