Ulykkessejlads genskabt to gange i nat

Fem måneder efter fregatulykken i Norge genskabte Havarikommissionen i nat hændelserne forud for kollissionen mellem fregatten Helge Instad og tankskibet Sola TS i Hjeltefjorden. Havarikommissionen ønskede selv at få et indtryk af, hvad besætningen på broen på Helge Ingstad så.

Foto: Forsvar.no.

Det blæste mere i nat og derfor var der flere bølger på Hjeltefjorden, end på ulykkesnatten, men sigtforholdene var gode nok til at Havarikommissionen kunne få et indtryk af, hvad de vagthavene på KNM Helge Ingstad så, inden kollissionen.

Forberedelserne gik i gang lige efter midnat. Fregatten KNM Roald Amundsen - et søsterskib til det Helge Instad - var kl. 01.10 på vej med 20 knob ind i Hjeltefjorden på samme kurs som Helge Ingstad. Sola TS havde ligeledes lagt samme kurs som på ulykkesnatten. Præcis kl. 01.32 passerede fartøjerne hinanden. I sikker afstand. Fregatten valgte at gå til styrbord og passerede Sola TS på tankskibets bagbordsside.

Efterfølgende blev rekonstruktionen gentaget. Denne gang med lavere fart og igen passerede de hinanden i god afstand. Denne gang gik fregatten på tankskibets styrbordsside, som det også skete inden Helge Ingstad blev ramt af Sola TS i november i fjord.

Havarikommissionen har tidligere i sin foreløbige rapport skrevet, at fregatten umiddelbart før kollissionen ikke formåede at adskille lysene på tankskibet fra de bagvedliggende lys fra terminalen, hvor Sola TS havde ligget ved kaj.

Derfor var det vigtigt for Havarikommissionen at forsøge at rekonstruere, hvad broen på Helge Ingstad havde set den nat.

“Vi vil aldrig kunne få helt de samme forhold som den nat, men dette (rekonstruktionen, red.) gav os godt indtryk af, hvordan det var at være der. Ikke mindst fik vi nu anledning til at se med egne øjne, hvordan tankskibet så ud med dæksbelysning,” sagde en politiinspektør, der var med ombord, til NRK.

Se video fra rekonstruktionen på NRK HER

Kilde: NRK.

Relateret indhold

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Så stor er tunnelfabrikken ved Rødbyhavn

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Iver Huitfeldt træner i Det Røde Hav

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Inspektionsfartøjer tilbage på havet

19.03.2024Maritimedanmark.dk

Rigsfællesskab vil pause dybhavsminedrift

19.03.2024Maritimedanmark.dk

På ekspedition med all-inclusive

10.03.2024Maritimedanmark.dk

Maersk Welkin nu på svenske hænder

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle