Ukendte droner ved norske olieinstallationer

De norske myndigheder er i gang med at undersøge flere tilfælde, hvor ukendte droner har krænket sikkerhedszonen omkring nogle af de største norske olieinstallationer i Nordsøen. Krænkelserne har et omfang der gør, at en fremmed magt menes at stå bag.

Arkivfoto.

Det norske energiselskab Equinor bekræfter overfor mediet Aldrimer.no, at ukendte droner har krænket sikkerhedszonen på 500 meter omkring installationer på Snorre feltet, Gullfaks feltet og Johan Sverdrup feltet.

Johan Sverdrup feltet, der indeholder gigantiske mængder af olie, har stor strategisk betydning, mens Gullfaks feltet producerer store mængder gas der sendes videre til europæiske forbrugere.

Ingen vil sætte navn på den fremmede magt der menes at stå bag dronekrænkelserne, men anonyme kilder peger overfor Aldrimer.no på Rusland. Droner der opererer så langt fra land kontrolleres fra skibe, og historiske AIS-data gør det muligt at spore, hvilke skibe der har befundet sig i nærheden af felterne, på de tidspunkter krænkelserne har fundet sted.

Tilbage står det oplagte spørgsmål - hvorfor skulle Rusland være interesseret i at nærstudere de norske oliefelter. Det har ingen et svar på, selv om den anspændte sikkerhedssituation efter den russiske invasion i Ukraine kunne spille en rolle.

Endelig er det heller ikke bevist at det er Rusland der står bag.

Redaktionen

Artikler

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Fiskeribranchen samles i Aalborg

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Flere skibe har sænket farten

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Hirtshals Havn udvider direktionen

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Maritime: Der er vækstpotentiale for grøn ophugning i Danmark

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Esbjerg-virksomhed er grøn foregangsvirksomhed indenfor skibsophugning

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

“Nu kigger også større rederier efter brugt udstyr”

Copyright 2023