Tvivl om fortsat dansk olieudvinding
Det danske olieeventyr i Nordsøen risikerer at ende i 2050, hvor Danmark skal være klimaneutralt. Det står klart efter at olieselskabet Total, der er den største operatør i den danske del af Nordsøen, har besluttet at trække deres ansøgning om at udvinde olie i Nordsøen efter 2046.
Regeringen indkalder nu partierne bag Nordsøaftalen til politiske drøftelser om de fremtidige rammevilkår for olie- og gasudvindingen i Nordsøen.
Fortsatte udvinding i Nordsøen er en vanskelig balancegang for regeringen, der på den ene side ønsker at bevare den indtægt og de arbejdspladser Nordsøolien generere, på den anden side ønsker at fremme den fortsatte grønne omstilling i området, herunder under hensyn til målet om, at Danmark skal være klimaneutral senest i 2050.
”Det er regeringens hensigt at sikre et bredt flertal om de fremtidige rammevilkår med henblik på at sikre gode og stabile rammer for investeringerne i Nordsøen og de eksisterende aktiviteter og tilladelser”, hedder det i en meddelelse udsendt af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Indkaldelsen til politiske drøftelser kommer efter, at Totals beslutning om at trække sig fra 8. udbudsrunde rejser betydelig tvivl om, hvorvidt 8. udbudsrunde overhovedet vil kunne gennemføres.
Klimarådet udgav i juni en analyse vedrørende Nordsøen. Heri anbefalede Rådet at aflyse den 8. udbudsrunde af hensyn til signalværdien, men vurderede, at den direkte klimaeffekt vil være beskeden. Rådet anbefalede også at fastlægge en slutdato for indvinding i 2050.
De nuværende licenser i Nordsøen løber frem til 2046.
Redaktionen