Tunfiskeri i Middelhavet stoppet
Spanske fiskere har opbrugt deres kvote af Bluefin tun på rekordtid. Spanien, men også franske har opbrugt deres kvoter for Bluefin tun på under halvdelen af den tilladte fangstperiode. Der bliver derfor ikke landet flere fisk af den truede art i forårssæsonen.
"Det giver ikke mening at fiske om foråret alligevel, når tunen kommer ind i Middelhavet for at gyde. Det ville være meget fornuftigtigere at have en større kvote i efteråret, når de forlader Middelhavet og vender tilbage til Atlanterhavet", siger en fisker fra Mojácar i Spaniens sydøstlige hjørne.
High-tech fartøjer, der anvender ekkolod, såvel som spotter fly, har gjort fangst af fisk i enorme vodnet for let. Det betyder, at hele forårssæsonens kvote nu er blevet opbrugt på bare 10 dage.
Yderligere fiskeri af den truede art er stoppet i forårets sæson i overensstemmelse med nye internationale regler. Alle både, der fanger tun, når kvoten er nået, kan blive straffet med sanktioner i op til tre år efter de nye regler.
Reglerne er indført efter bekymringer over svindende fiskebestande af Bluefin tun, der kun yngler i Middelhavet, ved Filippinerne og i Den Mexicanske Golf.
Forskere anslår, at Atlanterhavets bestand af tunarten er faldet med omkring 80 procent siden 1970'erne. Bluefin tunen, der kan veje helt op til 680 kg og nå en længde på 4,5 meter, kan sælges for op til 80.000 EURO pr fisk, eller cirka 60.000 danske kroner, hvis det er bedste kvalitet.
Fra Middelhavet eksporteres omkring 90 procent af den landede Bluefin tun til Japan, hvor det er en højt værdsat ingrediens i kvalitets sushi. Resten af den spanske fangst bliver omhyggeligt fordelt til hoteller og restauranter i hele Spanien, især på forskellige berømte spisesteder
Miljøfolk hævder, at den globale kvote er sat for højt til, at genopbygning af fiskebestanden kan finde sted. Årets samlede globale kvote er fastsat til 12.900 tons, heraf er 5,756 tons tildelt Den Europæiske Union.
Artens danske navn er sjovt nok stadig ”Almindelig Tun”. Det latinske navn er ”Thunnus tunnus”.
Redaktionen
Kilde: The Olive Press