Torskens historie ændres i DNAets lys
Nye DNA-metoder gør det muligt at rejse tilbage i tiden. I den forbindelse er det store torskeboom blevet genundersøgt, og det viser sig, at fiskene faktisk var fra Grønland, og ikke Island som tidligere antaget.
Grønlands Naturinstituts har et arkiv af gamle øresten fra torsk. Samlingen er blevet brugt til at rejse tilbage til det store boom i 1960erne. Det viser sig, at torsken tidligere har været en af Grønlands vigtigste fisk, hvor det i dag er rejen og hellefisken som topper listen. Torskeboomet opnåede op til 400.000 ton om året. I dag er torskefiskeriet præget af overfiskeri og havtemperaturer som ikke er, hvad de var for 50 år siden.
Før troede man, at torskene i boomet kom fra Island ogblev ført til opvækstområderne i Grønland som æg og larver. Men sådan var det ikke. Nye genetiske analyser omskriver historien.
“Biologer har siden 1930’erne mærket over 100.000 grønlandske torsk, præcis som når man ringmærker fugle. Når torsken bliver genfanget, kan man bruge informationerne til at kortlægge dens vandring. Flere fisk fra de store årgange er blevet genfundet ved Island, hvilket man har tolket som, at fiskene er svømmet tilbage til Island for selv at gyde”, siger Rasmus Berg Hedeholm, biolog ved Grønlands Naturinstitut, til Videnskab.dk.
“Hvis torskene i boomet kom fra Island, så er det havstrømmene, som skal være de rigtige for at sende æg og larver mod Grønland i stor skala igen. Og hvis de kom fra bankerne ud for Grønlands vestkyst, så er det forholdene her, som skal være gunstige”, siger Nina Overgaard Therkildsen, postdoc fra DTU Aqua.
Man håber at de nye analyse kan gøre det nemmere at enes om at passe på torsken ved Grønland, i tråd med anbefalinger fra ICES.
Kilde: Videnskab.dk og sermitsiaq.ag