Tidligere Maersk-skibe endt på Alang
Miljøorganisationen Shipbreakling Platform, der arbejder for at ophugning af skibe skal ske på et bæredygtigt grundlag, kritiserer nu Maersk Line for at bryde sine egne etiske regler i forbindelse med ophugning af tre containerskibe.
Maersk Line solgte i 2011 de tre containerskibe til det græske rederi Diana Shipping, for efterfølgende at chartre dem tilbage på en toårig kontrakt. I 2013 blev skibene hugget under kummerlige forhold på den berygtede Alang beach i Indien
”Dermed er Maersk Line i konflikt med deres egne etiske regler som siger, at selskabets skibe skal ophugges forsvarligt”, siger Patrizia Heidegger, direktør i Shipbreakling Platform, til DR Nyheder.
Ifølge Heidegger burde Maersk Line have sikre sig, at den nye ejer af de tre containerskibe skrottede skibene forsvarligt. Men det afviser Maersk Line.
”Vi tager ansvar for de skibe vi ejer. De skibe vi sælger, der mener vi så, at det ansvar overgår til den nye ejer. På samme måde som hvis jeg solgte min bil, så er det den nye ejers ansvar hvad der skal ske med bilen, når den skal skrottes”, siger Jacob Sterling, chef for bæredygtighed i Maersk Line, til DR.
Miljøorganisationen har tidligere kritiseret andre europæiske rederier for systematisk at løbe fra deres ansvar ved at sælge skrotmodne skibe til andre redere, der derefter har ladet dem skrotte under kummerlige forhold på strande i Asien.
På trods af at EU har vedtaget skærpede regler for skrotning af europæiske skibe, ender de fleste skibe stadig deres dage under en skærebrænder på en strand i Indien eller Bangladesh.
På trods af mange forsøg på at højne sikkerheden, er livet som arbejder på skrotningsværfterne fortsat yderst farligt og kræver hvert år mange liv.
Kilde: DR Nyheder