Strandkrabber - en jysk-fynsk eksportvare
Det er ikke engang et år siden at strandkrabber blev betragtet som bifangst og det værste fiskerne langs med de danske kyster og fjorde kunne få i deres bundgarn og ruser, men siden er tiderne skiftet. Nu indfanges krabberne i stedet og bruges som agn hos bl.a. kollegaerne i UK.
Herhjemme har fiskeriet efter sneglene været kendt gennem længere tid. Nogle fiskere i Hvide Sande og Thorsminde samt i Hundested, har specialiseret sig, og omrigget deres fartøjer, så der bl.a. bliver god plads på dækket til tejnerne m.m., før udsætning på fangstpladserne. Men de store omkostningerne har også medført, at sjællandske fiskere mere eller mindre har trukket sig ud af projekterne og ”kastet” sig over garnfiskeriet igen.
Konksneglen, også kaldet konk eller konkylie, er en op til 14 cm høj forgællesnegl. Den lever på sandet eller stenet bund i Nordatlanten. I Danmark er den almindelig i alle farvande, fra ganske lavt vand til 100 meters dybde.
Hvor man tidligere bl.a. har brugt taskekrabber som madding til sneglene, har strandkrabberne nu fortrængt de store krabber som agn. I stedet kan man så nyde de store taskekrabber på fiskerestauranterne eller hos en fiskehandler på et torv eller ved kysterne i både Danmark, Norge og Sverige, hvor ikke mindst krydstogtsgæster eller turister gør deres kulinariske erfaringer.
Læs hele artiklen om dagen i den nye udgave af FiskerBladet herunder: