Støttegruppe:DFDS og Stena bør efterforskes
Scandinavian Stars Danske Støtteforening vil på Retsudvalgets høring om Scandinavian Star den 21. oktober kræve, at Stena Line´s og DFDS påståede roller gennem datterselskaber efterforskes. Politikerne er blevet ført bag lyset, mener forfatter bag flere bøger om branden.
Der har ikke været noget at komme efter, har de danske myndigheder svaret, når kritiske røster har stillet spørgsmålstegn ved en række forhold omkring Scandinavian Star efter den påsatte brand i 1990, hvor 159 mennesker omkom.
Men da Justitsministeriet i et brev til Folketingets Retsudvalg indrømmede, at dansk politi - i modsætning til det hidtil oplyste - aldrig har efterforsket forsikringsforholdet omkring skibet, er det
bevis på, at danske politikere er blevet ført bag lyset.
Det siger den prisbelønnede, norske forfatter Kjell Ola Dahl til Politiken.
“Når Justitsministeriet nu indrømmer, at forsikringsforholdet ikke er blevet efterforsket af politiet, men blot er behandlet i en redegørelse fra Rigsadvokaten, så er det et bevis på, at sagen i snart 30 år har været forsøgt dysset ned, i stedet for at blive belyst”, siger Kjell Ola Dahl.
Justitsministeriet sendte de nye oplysninger til Retsudvalget, efter at to tidligere kriminalchefer fortalte Politiken, at Frederiksberg Politi aldrig gennemførte en undersøgelse af ejer- og forsikringsforholdene bag skibet, som det ellers var aftalt, da Norge, Sverige og Danmark delte efterforskningen mellem sig.
I stedet er forholdene behandlet i en redegørelse fra Rigsadvokaten udarbejdet i 2005.
Men når ikke der ligger en politi-efterforskning bag, vil flere af Folketingets partier gerne vide, hvad der så er grundlaget for redegørelsen.
Den danske Støtteforening peger på, at flere undersøgelser har vist, at der var “andre ejere og redere end de i sagen dømte”.
“Støtteforeningen kræver, at Stena Line og DFDS´s roller i sagen underkastes en særlig efterforskning, idet oplysninger peger på, at begge rederier havde en ejer og rederrolle på brandnatten igennem selskaber på Bahamas og Liberia," skriver formanden for Scandinavian Stars Danske Støtteforening, Mike Axdal i en pressemeddelelse en uge før høringen i Landstingssalen.
Han peger også på, hvad han kalder "DFDS´s styrende rolle i forbindelse med Søforklaringen i 1990, hvor DFDS´s bestyrelsesformand og tre husadvokater fra DFDS huset, indtog pladsen for SeaEscape og forsikringsselskaberne".
På grund af Corona-pandemien er der kun begrænset fysisk adgang til høringen, men den kan følges på Folketingets tv-kanal onsdag 21. oktober.
Mordbranden bliver senere debatteret i en forespørgselsdebat i Folketinget, hvor regeringen skal fortælle, hvad den vil gøre for at fremme en opklaring af sagen.
Kilde: Politiken.