Større unger når fisk er forelskede
Når fisk vælger deres egen mage, får de større unger. Derfor nytter det ikke noget, at vi sætter fisk sammen i håb om at de parrer sig når det kommer til de truede arter.
Omkring 56.000 dyr og planter kan p.t. betegnes som truede arter af World Wildlife Fund. En af de metoder som benyttes til at redde arterne, er ved at parre dem med en partner som er fundet et sted tæt på.
Dette hjælper med at udbrede genetiske mangfoldighed og er et værn mod indavl og de risici, det medfører svagheder og sygdomme, skriver Science Daily. Men det er ikke nødvendigvis en god idé, viser et nyt norsk studie.
"Vi så, at de guppyer der selv valgte deres partnere havde større afkom end dem, der havde fået tildelt en fisk at parre sig med", siger Gunilla Rosenqvist, professor i biologi på det norske University of Science and Technology (NTNU).
Fordi guppyer har en relativt kort levetid, betyder det at de bliver kønsmodne på kun tre måneder. Derfor var det muligt for forskerne at studere de biologiske virkninger gennem tolv generationer.
Selvom der selvfølgelig er kæmpe forskel på fisk og dyr som lever på land, tror Rosenqvist, at flere af forsøgenes resultater også gør sig gyldige for truede dyr på land.
“Vi synes, det er smart at parre dem i henhold til genetiske mangfoldighed, men vi er nødt til at afveje fordele og ulemper, når vi ser at dette kan føre til fysiologiske ændringer" siger Rosenqvist som vil gå videre med undersøgelserne.
Kilde: Science Nordic
Læs flere fiskerinyheder - klik HER