Stor nedtur i 2014 for tørlastrederier

Et kraftigt prisfald på råstoffer som jernmalm, kul og korn i de sidste to måneder af 2014 gjorde 2014 til et rædselsfuldt år for danske rederier som Norden, Clipper og J. Lauritzen. Norden har fået sin aktieværdi reduceret med mere end 6 milliarder kroner og måtte for nylig nedjustere forventningerne til årets resultat.

”Råvarepriserne er generelt styrtdykket i samme takt som olieprisen. Prisen på jernmalm er faldet med mere end 50 procent i løbet af 2014. Også kulpriserne er faldet kraftigt. Det har den konsekvens, at de store importører af råvarer holder op med at opbygge deres lagre, fordi de forventer, at råvarer på lager vil miste værdi”, siger Ejner Bonderup, koncerndirektør i Norden.

Peter Sand, der er chefanalytiker hos Bimco, peger på, at der normalt er højsæson for transport af råstoffer hen mod slutningen af året, fordi der bliver transporteret jernmalm fra Brasilien til Asien og kul fra Indonesien og Australien til Kina.

”Begge disse markeder skuffede i 2014. Året var generelt sløjt, fjerde kvartal en skuffelse, men det blev decideret elendigt i december. Der er en overkapacitet af skibe, og når Kina ikke længere øger efterspørgslen med helt så store mængder råstoffer fra fjerne kontinenter, så dykker indtjeningen”, siger han.

I december måned foretog Norden en hensættelse på 230 millioner dollar, fordi en markedsanalyse viste, at der var nogle timecharter-kontrakter på indbefragtet tonnage, som ikke ville blive profitable. Den hensættelse skete netop på grund af de svage rater inden for tørlast. Som konsekvens af hensættelsen reducerede Norden sine forventninger til hele året fra tidligere udmeldt et driftsresultat før afskrivninger (EBITDA) på -60 til 0 millioner dollar til nu kun -290 til -230 millioner dollar.

Kilde: Dagbladet Børsen

Relateret indhold

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Redegørelse om Iver Huitfeldt er udskudt

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier “anerkender” forbud mod scrubbere

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Anholt savner sin nye redningsbåd - den forsvandt efter en uge

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Aftale på plads: Danmark forbyder udledning af scrubbervand

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Handel med Hafnia-aktier skudt i gang i New York

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle