Stor hemmelighed omkring Kriegers Flak
Der hersker meget stor fortrolighed om, hvilke selskaber eller konsortier, der er tilbage i forbindelse med opførelse af havmølleparken Krigers Flak efter en uddybende budrunde. Det oplyser Pressechef i Energistyrelsen Ture Falbe-Hansen til Maritime Danmark.
“Vi holder kortene meget tæt på kroppen og oplyser ikke, hvor mange eller hvem der er tilbage af de syv selskaber eller konsortier, der blev prækvalificeret i efteråret 2015. Det sker af konkurrencehensyn. Kun ganske få personer i Energistyrelsen er involveret, her iblandt den ansvarlige vicedirektør. Mange, også, udenlandske medier har søgt oplysninger, men det er der ingen der får”, siger Ture Falbe-Hansen.
De prækvalificerede selskaber, der stadig er interesseret, har for kort tid siden afleveret foreløbige uddybende tilbud. Disse er man nu på vej til indlede forhandlinger om. Forhandlinger omkring de foreløbige bud ventes afsluttet den 12. oktober i år. Fristen for den endelige budrunde udløber den 8. november.
De første vejledende bud inkluderer blandt andet et bud på pris, input til forhandlingerne, hensigtserklæring fra et anerkendt pengeinstitut, forsikringsselskab eller lignende. Der er desuden oplysninger om hvilken type mølle og fundament, der forventes anvendt i projektet.
De prækvalificerede tilbudsgivere, der blev godkendt i oktober 2015, er: Kriegers Flak ApS (ejet af Energie Baden Württemberg AG), wpd HOFOR Stadtwerke München, European Energy Offshore Consortium (ejet af European Energy A/S og Boralex Europe S.A.), et endnu ikke etableret selskab ved Vattenfall Vindkraft A/S, Kriegers Flak Offshore Wind I/S (Statoil ASA og E.ON Wind Denmark AB), ScottishPower Renewable Energy Limited samt Dong Energy Wind Power A/S.
Energistyrelsen fik i alt otte ansøgninger fra selskaber, der ønskede at blive prækvalificeret til at deltage i udbuddet af Danmarks hidtil største havmøllepark. Det er det hidtil største antal ansøgere til et udbud af en havmøllepark i den danske vindhistorie. En ansøger blev afvist, da denne ikke opfyldte kriterierne i udbudsbekendtgørelsen.
Kriegers Flak havmøllepark bliver på 600 MW og vil kunne forsyne cirka 600.000 husstande med strøm. Havmølleparken forventes at være idriftsat inden udgangen af 2021. Når havmølleparken er fuldt ud i drift vil den øge den andel af den danske elproduktion, som er baseret på vindkraft, med syv procentpoint.
Redaktionen